torstai 2. huhtikuuta 2015

Maaliskuun #twonights -yöt

Kolme kuukautta haastetta takana. Tai itseasiassa olen viettänyt jo 2014 elokuusta lähtien joka kuukausi vähintään kaksi yötä metsässä, mutta tämä haaste alkoi vasta vuodenvaihteessa, kun korpijaakko keksi haastaa moiseen. 

Metsään menossa.


Kamina kuumana.
Maaliskuulle kertyi metsäaamuja neljä kappaletta. Valitsin niistä kaksi #twonights -haasteeseen. Ensimmäinen olkoon Siikanevan pöllöretki, jonka reissukertomukseen löydät tästä linkistä.

Maja Siikanevan Jaarikanmaalla.


Kuukauden toiseksi #twonights -yöksi valitsin Muotkan reissun ensimmäisen yön, 21-22.3.2015. Hiihdin yksin Luomusjoelta riekonpyytäjän kammille ja illalla pakkanen kiristyi nopeasti. Pystytin tarpin kammin edustalle kovalle lumelle hyödyntäen kammin tuoreita koivuklapeja illalla pakkasen kiristymisen jo tuntuessa poskipäissä. Mittari näytti illalla -20 astetta. Edellisenä yönä ajomatkalla yöunet olivat jääneet pariin tuntiin ja yritin huonolla menestyksellä pitää itseäni hereillä revontulien varalta. 


Tarppi Riekonpyytäjän kammin edustalla.
Pakkaslukemat nukkumaan mennessä.
Yhdeksän aikaan kaivelin ahkiosta runsaasti vaatteita ja menin tarppiin pukeutumaan. Keittelin kuumat vedet pulloon, laitoin pullon muovipussiin ja kietaisin fleecetakkiin. Hyvin eristetty kuuma pullo lämmittää jalkopäädyssä pitkälle yöhön, jopa aamuun. Vedin jalkaan pitkät kalsarit ja paidan päälle ja niiden ylle intin nallepuvun. Villasukkia mukana oli kolme paria ja väliin vedin yhdet villaiset lapasetkin varmuuden vuoksi. Pipon jätin päähäni. Sitten kömmin makuupussiin. Jalkojen päälle levitin vielä Deerhunter Montana -puvun takin ja sitten kiristin makuupussin suuaukon niin kireälle kuin sen saa. Unta ei tarvinnut odotella.

Kolmen aikaan heräsin, kun kylmä ilma pöllähti kasvoille jokaisella hengenvedolla. Nousin katsomaan tarpin suulta olisiko taivaalla nyt revontulia. En niitä havainnut ja menin nopeasti takaisin makuupussiin. Korjasin kylmän ilman tunnun kasvoilla laittamalla päähän kommandopipon ja vetämällä tavallisen pipon nenän yli. Hengitysilma tuli kankaiden läpi ja poisti alkuperäisen ongelman.

Herättäjäninä aamuviideltä toimivat riekot. Lumipukuiset siivekkäät innostuivat kiepeissään, kun aurinko lähetti päivän ensisäteitään talviseen tunturikoivikkoon antaen hieman toiveita ilman lämpenemisestä. Päkätyksiä kuului joka puolelta. Minua väsytti ja nukuin tunnin lisää. Kuudelta nousin keittelemään aamupalaa kaasulla. Lämpömittariin oli tallentunut maksimilukemiksi paria digittiä vaille 25 astetta kylmää. Uusi kylmyysennätys -15 mukavuuslämpötilan Tyin Winter -pussissani. Ja nukuin mainiosti eikä aamullakaan vielä varpaita palellut, mikä on usein ollut ongelma jo lämpimämmilläkin keleillä!

Loppureissu on luettavissa sieltä koko reissun tarinasta, johon linkki on esimerkiksi tuossa alla.


Aiemmat #twonights -haasteen jutut:

Maaliskuu:
Muotkalla maaliskuussa 2015
Pöllöretki Siikanevalla 13-14.3.2015
Helmikuu:
Yö laavussa 21-22.2.2015
Pakkasyö Ammejärvellä 14-15.2.2015
Tammikuu:
Seitseminen 9-11.1.2015

Mahtava Muotka!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!