keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Goal Zero Guide 10 Plus Adventure Kit

Aurinkopaneeli töissään parvekkeen reunalla
Olipa mahtavan keväinen päivä tänään! Tuli mieleen kaivaa aurinkopaneeli esille. Ostin tuon 7 wattisen paneelin pari kesää sitten ja hyvin se heti pilvisen ja pimeän talven jälkeen lähti lataamaan. Paneelilla on mahdollista ladata usb-piuhalla laitteita suoraan tai AA-/AAA -akkuparistoja. Mukana tuli myös adapteri tupakansytyttimeen pistettäviä johtoja varten. Patterilaturiin mahtuu neljä akkua kerrallaan. 

Melko pian hankinnan jälkeen huomasin, että aurinkoisena päivänä en pysty kuluttamaan vaelluksella tai metsästäessä käyttämissäni elektronisissa laitteissa (otsalamppu, kännykkä, radiopuhelin, kamera) paneelilla tuotettua energiaa likimainkaan kokonaan. Toisaalta yhden akkuparistosetin kanssa toimiminen ei riittänyt varastoksi pilvisten päivien varalle, vaan varannot ehtyivät seuraavana päivänä, jos aurinkoa ei näkynytkään. Ostin siis 8 AA-akkua lisäksi ja kokonaismäärä nousi kahteentoista.

Olen pyrkinyt lataamaan älykännykkäni myös kotioloissa pelkästään aurinkoenergialla keväästä syksyyn ja pääosin olen siinä onnistunutkin. Vain harvakseltaan kesäaikana on pitänyt ottaa ydinvoimaa lisäksi.  12 akusta riittää virtaa älykännykkään normaalikäytöllä kotioloissa (netti ja synkronoinnit päällä) noin neljäksi pilviseksi päiväksi. Eräolosuhteissa riittää vieläkin pitemmäksi ajaksi, kun netti ei ole käytössä ollenkaan. Vastaavasti kunnon kesäisenä aurinkopäivänä on mahdollista ladata koko akkuarsenaali täyteen, jos joutaa vähän panostamaan myös siihen, että paneeli on suurimman osan ajasta suunnattu hyvin aurinkoa kohden.

Tänään, kevään ensimmäisenä käyttöpäivänä, onnistuin lataamaan 8 AA-akkua täyteen ja aurinkoa on luvassa jatkossakin ennusteen mukaan, joten huomenna pitäisi olla jo hyvinkin koko energiavarannot täynnä ja käytettävissä tuon energiasyöpön älypuhelimen tarpeisiin. Viikon päästä lähden Muotkalle ja otan paneelin sinnekin ahkion päälle mukaan. Siitä tuleekin ensimmäinen reissu ahkion kanssa, kun on aurinkoenergiaa matkassa.


Painoa aurinkopaneelilla ja laturilla on noin 500 grammaa. Lisäksi akut painavat noin 200 grammaa. Virtapankki olisi todennäköisesti kevyempi ratkaisu, mutta harrastuksena aurinkopaneelilataaminen on hauska ja paneelilla saa eräolosuhteissakin tehtyä virtasta, toisin kuin virtapankille ei mahda mitään, jos se sattuu reissussa ehtymään.

Alla pari kuvaa viime elokuulta Helvetinjärven viikonloppureissulta, jossa pidin myös kännykän virroissa paneelin avulla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!