sunnuntai 18. elokuuta 2024

Asesepän hommia




Mossbergin 835 12/89 -kaliiperin pumppuhaulikossa on ollut ensimmäisestä laukauksesta lähtien vika, että joidenkin patruunoiden hylsyt laajenevat ammuttaessa sen verran, että ne ei ole tullut ilman väkivaltaa patruunapesästä pois. Hylsyt jumittavat siellä niin tiukasti, että aseen perä on pitänyt lyödä metsällä puun kylkeen tai sorsastaessa veneen pohjaan, että pumppausliikkeen saa tehtyä ja sillä tavalla tyhjän hylsyn ulos ja samalla uuden kovan työnnettyä patruunapesään. Tämä luonnollisesti hidastaa toisen laukauksen ampumista nopeissa tilanteissa missä olisi useampi kuin yksi pudotus saatavissa tai mahdollisesti paikkolaukaus myöhästyy. 

Tätä ongelmaa aloin nyt korjata Dremelillä. 

Testasin aiemmin ammutulla jumittavalla hylsyllä ja selvästi se on hylsyn kannan metalliosa, josta homma kiikastaa. Ongelman näki kyllä hylsystä jo silmälläkin. Eli oletuksena oli, että patruunapesän alkupäästä pitäisi hioa ohut kerros varovasti pois, jotta siihen tulisi sopiva välys ja hylsy mahtuisi sieltä tulemaan pois ilman aseen rusikointia. 

Muutaman kevyen hiontakerran jälkeen ainakin hylsy alkoi tulla kevyesti ulos ilman iskua, joten seuraavassa vaiheessa täytyi vaan ampua lisää ja katsoa miten homma toimii. 

Hartolan reissulla pääsin pyssyä koeponnistamaan näin ennen sorsastuskauden alkua. Ja kuntoon se taisi nyt tulla. Ammuin kymmenkunta patruunaa ja nyt ei enää mikään jumittanut mitkä aiemmin oli niin tehnyt. 




Siirsin haulikon rinkulatähtäimen nyt Valmetista Mosseen ja ajattelin, että lähden pumpparin kanssa nyt ainakin alkuun metsästelemään. Kauden edetessä varmistuu pitääkö vielä jotain kohtaa rassata vai toimiiko työkalu nyt niin kuin pitääkin. 

Tähtäimen kohdistus onnistui hyvin ruuvipenkissä alla olevien kuvien mukaan. Ensin kohdistin näkymän piipun läpi keskelle koripallokoriin ja sitten säädin tähtäimen punaisen ringin samaan kohtaan. 



 

Päivitin asetta myös uudella erikoissuppealla supistajalla ja tilaukseen lähti lisäksi uusi pituussäädettävä perä, jossa on pistoolikahva. Saa sillä otetta mukavammaksi ja sopii sitten ase kenties pituutensa puolesta paremmin myös muille pienempikokoisille ampujille. Täytyypä laitella kuvia ja kokemuksia jonkun jutun oheen, kunhan uusi perä saapuu ja kokemuksia kertyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!