sunnuntai 6. elokuuta 2017

Ylä-Lapin hirvijahti taulukoituna

Välillä on kiva tehdä exceleitä.

Lueskelin Ylä-Lapin hirvijahdin vanhat tarinani ja laittelin samalla hieman lukuja ylös kootakseni tilastoja nähtäville, josta voi päätellä kuinka suuren tai pienen työn takana hirven näkeminen saati kaataminen onkaan tunturissa. Tarkat päiväkohtaiset reitti- ja tapahtumakuvaukset löytyvät itseltä jokaiselta seitsemältä syksyltä, mutta blogia olen pitänyt vain sen aikaa, että täältä löytyy julkaistuna vain vuosien 2015 ja 2016 jutut. 


Jahtimuotona meillä on houkuttelun ja naakimisen yhdistelmä ja koiria ei ole minulla ollut käytössä, joten olen kaikki hirvet nähnyt joko hiljaisen kuljeskelun tai houkutteluäänien ansiosta. Hirvestäjän urani aikana olen kaatanut 6 hirveä kiväärillä ja yhden autolla, joista viimeistä ei tähän tilastointiin lasketa mukaan.

7 tehtyä reissua ja 6 kaadettua hirveä kuulostaa metsästäjästä sikäli onnekkaalta, että olen keskimäärin miltei joka syksy päässyt kaatamaan, kun olen jahtiin osallistunut. Kaksi kautta on ollut tyhjän pyytämistä ja yhdellä kaudella olen kaatanut 2. 

Turhan helppoa se ei silti ole ollut, koska keskimäärin kaatojen välissä on ollut hiiviskelyä liki 65 kilometriä! 

Se on jalkapatikassa kohtalaisen pitkä matka ja taitaisi jäädä tekemättä, jos tunturissa ei olisi niin mukava tallustella. Matkoista puuttuu joidenkin vuosien osalla rauhoitusajan viimeisenä päivänä tehdyt siirtymät maastoon tai poistumiset jahdin päättymisen jälkeen, koska ne on talsittu metsästämättä. Eli kokonaiskilometrit kyseisillä reissuilla ovat jopa huomattavasti suuremmat, koska metsästämme kaukana lähimmiltä teiltä.

Hirven olen sentään päässyt näkemään keskimäärin 7 kilometrin välein. Toki tuota tilastoa parantaa se seikka, että useammalla kerralla on samaan aikaan nähnyt useamman pitkäkoiven eli todellisuudessa tilanteiden välissä on ollut pitempikin matka. Esimerkiksi nähtyjen hirvien osalta heikoimpana vuotena, kaudella 2011, näin kaksi hirveä ja kävelin kuitenkin yli 55 kilometriä. Toisaalta kaadoin silloin elämäni ensimmäisen kymppihirven, joten ei se vähäinen hirvien näkeminen ollut jäänyt päällimmäisenä siltä kaudelta mieleen.

Keskimäärin ampumamatka on ollut 77 metriä, mutta siinä tilastossa vaikuttaa viime kauden etäisyyden virhearviosta johtunut tolkuttoman pitkältä matkalta, 295 metristä, tullut kaato. Lyhimmillään ampumamatka on ollut 10 metriä (2011) ja noin muuten vaihdellen jotakuinkin 30 ja 50 metrin väliltä.

Alla jokunen keskiarvo ja tarkempia tuloksia taulukoituna. Heräsikö ajatuksia? Tuliko mieleen joku tilasto/luku mikä olisi vielä mukava nähdä lisää aiheesta? Pistä vaan kommenttia tulemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!