sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Tuntuuko rinkka kevyemmältä selässä, jos luulee varusteidensa olevan kevyempiä?

Tuntuu olevan valitettavan yleistä, että valmistajat viilaavat grammanviilaajia linssiin ilmoittamalla tuotteiden painot todellista alhaisemmiksi. En lue itseäni fanaattisimpien grammanviilaajien joukkoon, mutta tapannai on tarkistaa varusteen paino omalla vaa'alla ostamisen jälkeen. Ongelma onkin se, että painon tarkistus onnistuu vasta ostamisen jälkeen, ellei ota vaakaansa mukaan kauppaan. Usein ostokset ovat kuitenkin pakattu pahviin tai muuhun sellaiseen, jolloin ennen ostamista tarkistettu paino ei olisi muutenkaan todellinen, kun pakkausta ei saa purkaa.

Harvoin tulee ostettua varusteita, kun pyrin tekemään niistä mahdollisimman suuren osan itse, mutta viimeisimmän esimerkin tästä painohuijauksesta sain, kun ostin kolmisen viikkoa sitten Therm-a-rest NeoAir All Season Regular -makuualustan. Kirjoitin aiheesta jo aiemmin postauksessa, johon edelliseen lauseeseen piilotettu linkki johtaa. Pelkkä makuualusta painaa 602 grammaa ilmoitetun 540 gramman sijaan. Ero on yli +10 prosenttia ja tämä on mielestäni jo törkeää huijausta.

Lähetin asiasta sähköpostia suoraan valmistajalle 3. kesäkuuta ja pyysin uudelleen vastausta viestiini 18. kesäkuuta, kun mitään ei ollut siihen mennessä kuulunut. Kysyin sähköpostissa mistä johtuu, että pahvilaatikon kyljessä ilmoitettu massa on niin paljon todellista alhaisempi. 19. kesäkuuta tuli viimein vastaus, joka on alla suoraan kopioituna:

"Hello Aki,
Thank you for your email.
We are currently in the process of updating our website and packaging to accommodate the slight increase in weight.
If I can be of any further assistance, please do not hesitate to contact me again." Linkki googlen käännökseen.

Melkein vakuuttava vastaus. Käytännössä luulen, ettei mikään muutu, mutta täytyy seurata valmistajan nettisivua. Muidenkin varmaan kannattaisi pommittaa valmistajia vastaavilla viesteillä, jos tähän painojen järjestelmälliseen valehtelemiseen kuluttajille haluaisi tulevan jotain muutosta tulevaisuudessa.

Toinen esimerkki tulee Vihen suunnasta, jonka laavu painaa yli 1,4 kg ilmoitetun 1,2 kg:n sijaan. Lisäksi Haglöfs Trek Lite -makuupussille on ilmoitettu painoksi 1600 g, todellinen paino on 1735 g. Ajungilak Tyin Winter -talvimakuupussista ilmoitettu 2600 g ja todellinen paino on 2915 g... Listaa voisi jatkaa niin pitkälle kuin "tehdasvalmisteisia" varusteita omassa hyllyssä riittää. Vastatakseni itse otsikon kysymykseen, valitettavasti rinkka painaa selässä sen todellisen massan mukaan.

Oletko törmännyt vastaaviin virheellisesti ilmoitettuihin painoihin?

8 kommenttia:

  1. Oma jännittävä lisänsä asiaan tulee vielä niistä tapauksista, joissa samannimisestä tuotteesta on olemassa eripainoisia versioita. Esimerkiksi käy Deuter ACT Lite 50+10 -rinkka, jonka paino on yhdessä paikassa ilmoitettu 1580 grammaksi (http://www.deuter.com/SG/se/trekking/act-lite-50-plus-10-33750-2633.html) ja toisessa paikassa 1730 grammaksi (http://www.deuter.com/DE/en/trekking/act-lite-50-plus-10-3340315-45.html). Tuotetietoja tarkasti katsova huomaa, että kuvissa on hivenen erinäköiset tuotteet ja tuotekoodi on myös erilainen. Itselläni on tuo samainen rinkka, mutta vaakani on niin pieni, etten saa rinkkaa pidettyä sen päällä riittävän tukevasti tarkan punnitustuloksen saamiseksi.

    Painon alakanttiin ilmoittamisen kanssa samaa sarjaa on mielestäni myös se, että jotkut kokoon pakattavat tuotteet, kuten makuualustat, on todella vaikea - tai mahdoton - saada pakattua samanlaiseen pakettiin, missä ne tulevat kaupasta. On käynyt mielessä, että tyhjiössäkö ne tehtaissa pakataan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onkohan Deuterilla lipsahtanut tuossa kotisivuilla, että toisen pitäisi olla kooltaan 60+10? Annetuista mitoista tilavuuden laskemalla painavampi on nimittäin pyöreästi 63 litraa ja kevyempi 55. Erikoista... Pikaisen googlauksen perusteella muuan suomalainen retkeilyvarusteliikekin myy tuota karvan verran painavampaa mallia nimellä ACT Lite 50+10.

      Rinkan punnitseminen on tosiaan hieman haasteellista tarkasti. Minun 65 litrainen Haglöfsini on noin 3000 grammaa, joten sinun rinkkasi on ilmeisesti yli kilon kevyempi :-) Jos löytäisin kunnollisen rungon rinkan tuunauksiin, niin olisin kiinnostunut kokeilemaan keventää rinkkaa tekemällä siihen cuben fiberistä kevyemmän tavaratilan... Sopivaa yksilöä odotellessa.

      Avaamattomana tuo Thermarikin sujahti suojapussiinsa helposti, mutta tositoimissa homma olikin jo huomattavasti hankalampi. Täytyy ehkä ommella isommat pussukat niille tai sitten käyttää paketin varmistukseen irtohihnaa...

      Poista
    2. En usko lipsahdukseen, koska molemmilla sivuilla olevissa kuvissa olevissa rinkoissa lukee 50 + 10. Materiaalitiedoissa on pieni ero, ehkä se selittää asian. Varmaan pitäisi yrittää punnita oma rinkkani. Se on ulkonäön perusteella juuri tuo kevyemmäksi ilmoitettu malli.

      3 kiloa tuntuu melkoiselta painolta 65-litraiselle rinkalle. Minulla oli 75-litrainen Deuter, jonka painoksi ilmoitettiin muistaakseni 2,7 kiloa (todellinen paino voi toki olla sen kolme kiloa tai ylikin). Pidin sitä itselleni liian raskaana ja isona muutenkin, joten myin sen pois.

      Onhan tietysti myös näin, että vahvat materiaalit tuppaavat olemaan painavia, ja tositoimissa pieni lisäpaino haittaa vähemmän kuin varusteiden rikkoutuminen ;)

      Poista
    3. Jep. Haglöfsillenikin ilmoitetaan 2,7 kg, mutta punnitessa se ylittyy jo vaikka joutuu hieman kannattelemaan, että se pysyy vaa'alla. Voisihan sen joskus päivittää, mutta sillä on tunnearvoa :-) Se on ensimmäinen "oma" rinkkani, jonka isä osti minulle, kun olimme lähdössä Haltille 2000-luvun alkuvuosina. Ensimmäisiä vaelluksiani :-) Karhunkierros oli ihan ensimmäinen... Mutta rikki tuota ei kyllä saa. Yhtään en ole vielä joutunut sitä parsimaan missään vaiheessa! :-)

      Poista
  2. Minulla pahin virhe on ollut teltta, joka oli 400g painavampi kuin ilmoitettiin. Yksin kulkijalle iso ero, kun ilmoitettu painokin oli jo ihan ylärajoilla mitä olin tuumaillut että voi maksimissaan painaa.
    Valmistajan pahoittelu mielipahasta ja väite, että olisi ollut yksittäinen väärä painolappu, ei kyllä keventänyt yhtään hartioitani :) Vallankin kun joka ikisessä samanlaisessa teltassa oli ollut kaupassa ihan sama paino:)
    Koska teltta on edelleen ehjä, eikä periaatteisiini kuulu ostaa uutta jos vanhallakin pärjää, niin olen sitkeästi tuon kantanut mukanani:) Viime vuosina muiden seikkojen takia on joutunut tosin miettimään josko sittenkin olisi kevennettävä, mutta vielä en ole sitä tehnyt... Pitäisi tehdä joku yhtä hyvä tarjousbongaus kuin alustan kanssa, niin ehkä sortuisin;)
    t. Sipe

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohhoh, 400 gramman ero on jo paljon teltassa!

      Minullakin on ollut samanlainen periaate, mutta voisihan kai välillä uusia kalustoa muutenkin ja myydä tai lahjoittaa sitten kunnollisia käytettyjä varusteita eteenpäin :-) Luulisin, että esimerkiksi moni retkeilyä vasta aloittava ottaisi innolla sellaisia vastaan.

      Poista
  3. Kyllähän teltallekin varmaan ottajia löytyisi, vaikkei mikään grammarin unelma olekaan :) Kaksin jos on reissussa, niin tuo ei olisi enää edes niin paha. Luotettava pelihän se on ollut/on edelleen, vaikka ko. merkkiä valtavasti parjataankin joka saitilla :)
    Nyt on tosiaan vähän kaikki hankinnat vaan ollut jo pitkään "jäissä", kun koko vaellusharrastus meinaa olla uhattuna.
    Jos pystyisin, tekisin aika paljon itse, monen tyyppistä majoitettakin on vuosien mittaan pyörinyt päässä, minkälaisen tekisin. Malli on muuttunut itse asiassa aika monesti ajan saatossa, kun en ole päässyt toteuttamaan projektia.
    Paulitarpin kehitystä on ollut mukava seurata, ja se lähenee koko ajan sitä mihin päin omat ajatukset ovat kehittyneet teltta-asiasta:)
    Toivottavasti joskus pääsen vielä duunailemaan omiakin virityksiä, niin päästään vertailemaan ja ideoimaan virityksiämme :)
    Sipe

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä :-) Kahdestaan voi aina jakaa osia eri rinkkoihin, niin se tietenkin helpottaa painon kanssa.

      Itse tekeminen on vähän sellaista, että siihen jää koukkuun ja aina tulee kokeiltua uusia juttuja ja kynnys yrittää itse erilaisia juttuja madaltuu pikkuhiljaa. Sitä parempi mitä enemmän harrastajia on, niin pystyy myös yhdessä saamaan uusia ideoita puolin ja toisin. :-) Tosiaan, toivottavasti pääset myös pian tekemään niitä "omia virityksiä"! :-D

      Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!