maanantai 2. syyskuuta 2024

Ylä-Lapin hirvijahti 2023

akpoika hirvisavotalla.


Tässä kuvaus vuoden 2023 hirvijahdista.

Seuraavaa jahtia odotellessa on hyvä hetkeksi istahtaa muistelemaan ja kirjoittamaan ylös viime vuoden tapahtumia hirvimetsältä. Tämän kirjoittamista aloittaessa Ylä-Lapin hirvijahti onkin juuri tänään alkanut, kun on ensimmäinen päivä syyskuuta 2024. 

Kuumia piippuja ja turvallista jahtia vaan kaikille metsämiehille!

Oma reissu tulee tapahtumaan vasta myöhemmin lokakuun aikana, mutta sen sijaan viime vuonna kävimme kokeilemassa ensimmäisen kerran jo tätä kauden avausviikkoa syyskuun alussa. Muina vuosina olemme olleet siellä enemmän tai vähemmän myöhemmin. 

Maastoon lähdimme kuukauden 2. päivä, joka sattui lauantaille. Perjantain ja lauantain välinen yö oli matkustamista Lappiin. Keli oli vielä kovasti lämmin ja lehti puussa. Se aina pikkusen haittaa näkemistä ja laskee todennäköisyyksiä havaita hirviä ajoissa, kun menee ruska-aikaan, vaikka onhan se komeaa sitä värikästä maisemaa katsella ja silloin tunturien syrjiä hiippailla. 

Houkuttelun kannalta oli mielenkiintoista nähdä minkälainen jakso se tuossa vaiheessa olisi ja selkeä käsitys viikon aikana siitä muodostuikin, jonka jokainen lukija osaa itse päätellä jutusta sen luettuaan. Porojen kiima-ajan takia vuosia sitten aloitetun kauden keskelle sijoittuvan hirven rauhoittamisen jälkeen ajankohta ei hirveästi huonompikaan voisi olla muihin verrattuna, joten sopihan tuo kokeilla. Harmittavasti lainsäätäjä on kieltänyt kaiken hirven metsästyksen sen takia, ettei koirat häiritsisi porojen kiimaa, mutta mitä niiden Helsingin päässä voisi kuvitellakaan ymmärtävän kaikista perinteisistä ja eniten taitoa vaativista jahtimuodoista. Jos joku niistä tätä sattuu lukemaan niin voin sen verran sanoa, että hirven houkuttelu ei häiritse porojen kiimaa.