perjantai 11. maaliskuuta 2016

Kokemuksia Racemap-seurannasta

Pirkan hiihdossa on ollut mahdollista lähettää sijaintitietonsa Racemap -sovelluksella nettiin ihmisten silmäiltäväksi molempina vuosina, kun minä olen sen hiihtänyt. Racemapista on siten kuka tahansa saattanut seurata kisan aikana hiihtäjien kulkua tai halutessaan pikakelata kilpailu tallenteesta jälkikäteen. Kilpailut löytyvä osoitteesta racemap.de.

Tarkastelin omia suorituksiani Racemapista ja vertailin yhteyden katkeilua ja akun kestoa, koska käytin eri vuosina erilaista puhelinta. Vuoden 2015 Pirkassa minulla oli muutaman vuoden ikäinen Samsung Galaxy Mini ja vuonna 2016 uusi Sony Xperia M4 Aqua.

Racemapin akun kulutus on verrattain suuri, koska sen käyttäminen vaatii sekä puhelimen sijaintitiedon jatkuvaa päivitystä että nettiyhteyttä. Lähetysnopeutta ei pysty mitenkään säätämään, tai ainakaan en ole sellaista toimintoa sovelluksesta löytänyt. Noin pitkäkestoisessa suorituksessa päivitysnopeudeksi riittäisi esimerkiksi muutama minuutti. Kotijoukkojen seurannan kannalta sillä ei olisi merkitystä Pirkan Hiihdon tapauksessa, mutta hiihtäjän akun kestoon voisi olla merkittäväkin ero. Nyt päivitys tapahtuu liki jatkuvasti, joka tietenkin on siltä kannalta hyvä, että voi seurata esimerkiksi kuka johtaa tai kuka tulee ensimmäisenä maaliin. Liian harvasta päivityksestä se ei ehkä selviäisi.

Kävin siis läpi molempien hiihtojen tallenteet ja merkitsin ylös milloin näyin kartalla ja milloin en. Sitten laskin ajan kuinka kauan olin kartalla ja mitä akun varaustasoille siinä ajassa tapahtui. Paljastui merkittävä ero uuden Sony Xperian hyväksi.

Vuoden 2015 Pirkan Hiihdon seurannan mukaan näyin kartalla alkumatkasta oikein mallikkaasti, mutta akun varaus hupeni Samsungissa huolestuttavan nopeasti. Jämillä alle parin tunnin hiihdon jälkeen piti jo kytkeä laite varavirtaan ja ennen puoliväliä oli sekin syöty. Varavirrasta tyypillisesti latasi tuon puhelimen yhden kerran kokonaan täydeksi. Ennen akun loppumista näyin kartalla 2h50min eli noin 25% koko hiihtoajasta. Ei järin hyvä.

Vuoden 2016 Hiihdon seuranta pelitti paremmin. Näyin kartalla 5 tuntia ja 45 minuuttia. Tuona aikana akun varaustasosta lähti noin 60 % pois. Akku olisi todennäköisesti kestänyt koko hiihtoajan, mutta tarkistin seurannan toimimisen ainoastaan huoltopisteillä, joten siitä syystä seuranta-aika jäi lyhyeksi. Muutaman huollon välissä seuranta katkesi jostain syystä. Syitä voi ilmeisesti olla kaksi, joko puhelimen sijainti ei ollut tiedossa tai puhelimesta ei ollut yhteyttä internetiin. Racemap ei näytä käynnistävän seurantaa automaattisesti katkeamisen jälkeen, kun edellä mainitut asiat ovat jälleen kunnossa. Seuranta pitää käynnistää katkoksen jälkeen uudelleen manuaalisesti sovelluksesta, mutta kukapa sitä jatkuvasti katsoisi hiihtäessään vieläkö oma täplä liikkuu kartalla. Joka tapauksessa Sonyn akun kesto tuntuu olevan vanhaan Samsungiin verraten huomattavasti parempi seurantakäytössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!