perjantai 21. elokuuta 2015

Kartan painaminen kankaalle, 3. painos

Erantonuoli.

Tulostelin eilen Ylä-Lapin hirvestysreissuun kartat siirtopapereille ja silitin kankaalle. Eri paikasta ostetut siirtopaperit olivatkin aikaisempaan verrattuna pikaisemmin liimautuvaa sorttia. Olisi mennyt pieleen, jos olisin samalla ajastuksella pitänyt silitysrautaa kartan päällä kuin 2. painosta (postaus: Pesunkestävä kartta, 2. painos) tehdessäni, jolloin biltemasta hankittua siirtopaperia piti lämmittää minuutti kolmella pisteellä. Nyt ostin siirtopaperit Suomalaisesta Kirjakaupasta ja näille riitti, kun lämmitti 12-15 sekuntia. Kannattaa siis lukea ohjeet pakkauksesta, ettei kärvennä hyvää karttaa. Yllättävän isoja eroja siis löytyy. Tarkkuutensa puolesta tämä onnistui paremmin kuin yksikään edellinen. En käyttänyt nyt tulostimen siirtopaperille tarkoitettua  tulostusominaisuutta, vaan tarkinta normaalin paperin asetusta.

Kartta koostuu neljästä liki A4-kokoisesta paperista, joissa kussakin on 10*14 km alue ja mittakaava on tasan 1:50000. Karttalehtien päälle on lisätty 2 kilometrin ruudukko haaleilla punaisilla viivoilla matkojen arvioimisen helpottamiseksi ja yhden lehden nurkassa on alueen erannon suuruus. Kappaleet on sitten kiinnitetty yhteen kangaspalaan noin 1-2 sentin päähän toisistaan, jotta väliin jää kohdat taitoksille. Karttapaperin toteutus tietokoneella on tehty QGIS -ohjelmalla, joka on ilmeisen näppärä sovellus tuossa hommassa. Täytyy itsekin opetella sen avulla karttojen tekeminen. Kiitos M kartan tekemisestä. :-) Tällä menee monen syksyn hirvestykset.


Kartan painaminen kankaalle lyhykäisyydessään:

1. Tee karttalehdet valmiiksi haluamassasi mittakaavassa tietokoneella. Kartan osat voi ottaa esimerkiksi pikakartta.fi -palvelusta tai käsitellä MML:n avoimesta aineistosta ladatun kartan esimerkiksi QGIS tai Gimp -ohjelmilla.
2. Tulosta valmis kartta siirtopaperille ohjeiden mukaan käyttäen tulostimen parasta mahdollista tulostuslaatua.
3. Valitse sopiva puuvillakangas pohjaksi ja silitä se rypyttömäksi. Joillekin siirtopapereille kelpaa myös sekoitekangas, kunhan suurin osa on puuvillaa.
4. Silitä kartan osat kankaaseen kiinni siirtopaperivalmistajan ohjeen mukaan. Muista poistaa suojakalvo siirtopaperin pohjasta. Jätä eri karttalehtien väliin noin 1-2 senttiä tyhjää kangasta taitoksia varten.
5. Leikkaa pohjakankaasta ylimääräiset reunat pois ja halutessasi voit päärmätä kankaan reunat ompelemalla, jotta ne eivät lähde purkumaan.. Kannattaa jättää 3-5 senttiä tyhjää tilaa reunoihin, jotta tarvittaessa kartan aluetta pystyy myöhemmin jatkamaan ompelemalla reunaan lisää kangasta ja tulostamalla lisää karttalehtiä.

Kafevuossanaja? Kahvinkeittopuro?


Ampumarata ja 140 metriä korkea taustavalli.

Palsasuo.

Kiemurteleva joki.

Pyyntikuoppia ja palvospaikka.


5 kommenttia:

  1. Onpa hauska idea, tuota voisi kokeilla itsekin!

    VastaaPoista
  2. Tätä pitää kyllä joskus itsekin kokeilla.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteista Jonna ja Tapani! :-) Tämä on kyllä varsin kelvollinen tapa tehdä säänkestävä kartta sellaisesta alueesta missä tulee useammin käytyä tai jos menee pitemmälle vaellukselle :-) Ei tarvitse välittää, vaikka kartta kastuisikin ja kankaan voi sulloa taskuunsa millaisessa mytyssä tahansa. Päiväretket menen ihan paperikartoilla, mutta pitempiin teen jatkossa kankaiset.

    VastaaPoista
  4. Onpas jännä idea! Harmi kun oma kone on niin huono, ettei mahda onnistua. Mies on erähenkinen ja sais kyl hienon lahjan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä on tullut tulosteltua ihan tavanomaisella halvemman kategorian tulostimella eli ei pitäisi jäädä siitä kiinni tekeminen! Kannattaa ainakin kokeilla.

      Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!