tiistai 8. kesäkuuta 2021

Vaellus Karhunkierroksella 26.5-2.6.2021: 3. päivä

 


Jussinkämpältä päivän kävelytavoite oli lyhyempi, koska halusin päästä viettämään seuraavan yön Ansakämpällä. Matkaa välillä on 8 kilometriä. Ansakämppä on kylläkin uusittu ja eri paikassa kuin vanha, koska se Ansakämppä paloi jo pari kymmentä vuotta sitten missä itse olen kaksi yötä lapsena viettänyt. Joka tapauksessa sen nimiseen kämppään liittyy itsellä hyviä muistoja, joten oli kiva siellä yksi yö viettää ja tehdä rakennustarkastus tälle Ansakämpän uudelle painokselle.

Alkuperäinen ajatus oli päästä lopettamaan reissu Lapin läänin puolelle Oulangan kanjonin tienoilla, mutta sellainen matkatavoite lasten kanssa ei ollut enää realistinen, koska maastoon siirtyminen oli autosäätöjen vuoksi siirtynyt melkein vuorokaudella. Reissu pysyisi leppoisana, kun ensimmäisen päivän 15km patikoinnin jälkeen kävelisimme vain vajaan kympin kumpanakin päivänä. Toki sekin on toisille lapsille, ja aikuisillekin, jo paljon. 

Polku oli hiljentynyt juoksijoista ja viimeisetkin vaivaiset 166 kilometrin hölkkääjät olivat könynneet Jussinkämpän ohi kohti Rukaa. Lähtiessämme Jussinkämpältä kukkui käki ja vähän matkan päässä lähti metso lentoon lähietäisyydeltä. Paikka oli täysin autio. Suomen suosituin reitti, eikä ketään missään. Noh, tuli lopulta joku vaeltaja vastaan polulla myöhemmin.

Ansakämpän ja Jussinkämpän väli on pitkälti helppokulkuista kangasmaastossa kulkevaa polkua ja matkanteko oli joutuisampaa verrattuna Kitkajoen varteen. Joen nimi vaihtuu, kun sellaisen rantaan taas lopulta saavutaan korkealle hiekkapenkalle. Sitten polku seurailee Oulankajokea.

Kulmakkopurolla oli lounas- ja kahvitauko nuotiolla. Siitä jatkoimme viimeiset kolme kilometriä tuvalle ja saavuimme perille kolmen aikaan. Oli pitkä ilta aikaa huilata, paistella plättyjä, heitellä karahkoja ja leipäkiviä kohtalaisen korkeana virtaavaan jokeen ja kierrellä tuvan lähimetsiä. Joelle työntyvän niemen kärjessäkin kävimme. Hienoja paikkoja. 

Uusi kämppä on jokseenkin identtinen Jussinkämpän kanssa. 20 henkilöä ainakin mahtuisi, kuten mahtui vanhaankin. Tosin vanha Ansakämppä oli kaksiosainen ja laverit kahdessa tasossa eli pohjan pinta-ala paljon pienempi verrattuna uuteen, jossa on vain yhdessä tasossa laveri. 

Muistan, kun lapsena sinne mentiin Oulangan luontokeskuksen suunnalta ja kiirehdimme paikalle, jotta ehdimme ennen venäläistä samaan suuntaan kulkenutta muutaman hengen seuruetta varaamaan kämpästä tilaa. Toinen puoli oli kai jo täynnä, kun nämä venäläiset tuli meidän kanssa samaan huoneeseen. Olimme itse varanneet alalaverin tuvasta ja kiusa se oli pienikin kiusa, kun "vahingossa" lämmitimme tupaa aavistuksen reilusti. Ylälaverilta kuului velivenäläisten pulina varmaan koko yön, kun siellä oli mitä ilmeisimmin vähän kuuma ja hankala saada nukutuksi. Joku kävi yöllä ikkunoitakin avaamassa. 

Alla akpoika istuskelemassa ehkä vuonna -96 Ansakämpän edustalla (oikealla) ja sitten sen alla tämän tuoreemman reissun kuvia. Seuraavassa osassa jatketaan.

 

akpoika Ansakämpällä 25 vuotta sitten.


Karhunkierroksen puoliväli.


Kulmakkopuro ja jälkiä tukkien uitosta.



Oulankajoki.

Poron raato.


Ansakämppä.






 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!