Sivut

maanantai 23. marraskuuta 2015

Quilt-projekti 2: Valmis retkipeitto!

Kevyt on kuin mikä ja hurjan lämmin!

Tässä tuoreimman tekemäni retkipeiton mitat ja tekniset tiedot:



Paino (weight): 533 grammaa (pakkauspusseineen), 523 g (pelkkä peitto)
Pituus (lenght): 1900 mm (tästä linkistä löytyy quiltin mittapiirros)
Leveys (width): 1400 mm (suurin)
Leveys (width): 1100 mm (pienin)
Mitat pakattuna (compressed packing size): 150 x 230 mm
Untuvan määrä (amount of down): 280 grammaa (tästä linkistä tarkat osastokohtaiset untuvamitoitukset)
Untuvalaatu (FillPower/Down quality): FP850 Vettähylkivä/Hydrophobic
Kangasmateriaali (fabric): Pertex Quantum 35 g/m^2
Teoreettinen mukavuuslämpötila (comfort temperature): -3 C
Ilmavuus/paksuus (loft/baffle height): 55 mm


Neliskulmainen pohjakappale.

Toukka.

Huh, että tulee kuuma maatessa.

Kaulan kohdalla on tarranauhakiinnitys ja kuminyöri, jolla säädetään kireys.

Kaula-aukon kiristyssysteemit.

Peitto alapuolelta.

Molemmat tekemäni peitot rinnakkain. Vasarakin jäi kuvaan purjerenkaiden kiinnityksistä...

Pakkauspussi.

Retkipeiton tekeleeni pakattuna rinnakkain.

Ensimmäisen tekemäni peiton pakkauspussissa oli kolmionmuotoinen pohja, kun tein tuon pussin hukkapaloista. Nyt tein vaihteeksi neliön.


Tätä nyt tekemääni retkipeittoa en tehnyt itselleni vaan tämä yksilö lähtee maailmalle, mutta toivottavasti käyttökokemuksia kuitenkin saadaan ajan kuluessa. Omaan peittooni verrattuna tämä eroaa untuvalaadussa ja mitoituslämpötilassa. Tähän peittoon käytin asiakkaan toiveesta parasta saatavilla olevaa untuvalaatua, joka ei ime kosteutta itseensä. Untuva on tuttua tavaraa Cumuluksen tuotteista. Mitoituslämpötila on aavistuksen lämpimämpään keliin, mutta tuo ero saattaa hävitä laskenta- ja untuvapainojen mittatarkkuuksiin. Pikkupakkasille tällä pitäisi pärjäillä ilman lisävaatetusta.

Samaan tilaukseen peiton lisäksi kuului yksi Paulitarppi kiilojen kanssa, joten mainioilla varusteilla pääsee nämä tilannut henkilö seuraavaan reissuun! :-) Kunhan nyt vain tulee noutamaan omansa pois...

7 kommenttia:

  1. Hieno on :) Taitaa kangas ja ilmeisesti untuvatkin olla samaa laatua kuin minun uudessa makuupussissani (Teneqa 850), jonka koekäytin nyt viikonloppuna - vaikka olikin sille vähän turhan lämmintä. Tosin en ole ihan varma, ovatko siinä olevat untuvat noita vesikauhuisia. En löytänyt Cumuluksen sivuilta tarkkaa tietoa asiasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti :-)

      Näkyy olevan sama kangas tosiaan. Varmasti on hurjan lämmin pussi sinulla.

      Onneksi on Whatsapp! ;-) Kysäisin Puolan kaveriltani (töissä Cumuluksella) miten asia on. Joudun tuottamaan pettymyksen. Eli perustilauksena saa normi untuvilla ja erikoistilauksena (kuulemma 85 euroa saa pulittaa lisää hintaa) niin saa Teneqan vesikauhuisena versiona. Ilmeisesti sinulla on siis tuo perusmalli..?

      Poista
    2. Kiitos lisätiedosta :) Ei tämä ole varsinaisesti pettymys - en usko makuupussini pääsevän pahasti kostumaan siinä käytössä, johon sen olen hankkinut: yöpymisiä enimmäkseen pakkaskeleillä ja teltassa, jonka saa tarvittaessa lämpimäksi bensakeittimellä. Eiköhän sitä pussia saa niissä oloissa sen verran tuulettumaan, että se pysyy riittävän kuivana.

      Nuo vesikauhuiset untuvat pitää kyllä muistaa keväällä, kun hankin kesäkäyttöön untuvapussin. Kesäreissuilla voi joutua oleskelemaan vuorokausikaupalla sateessa ja niissä oloissa voisin kuvitella vesikauhusta olevan hyötyä :)

      Poista
    3. Totta. :-) Tuo taitaa tosiaan pitää paikkaansa, että tämä untuvan ominaisuus on tärkempi kolmena muuna vuodenaikana eikä niinkään talvella, jos kelit pysyvät kunnolla pakkasella ja kuivina. Mutta johan tuo kangasmateriaali (Pertex Quantum) estää ison osan kosteuden pääsystä untuviin. Testasin kangasta joskus hanan alla valuttamalla vettä ja siitä ei mennyt vesi läpi, paitsi jos kankaan painoi poresuutinta vasten tiukasti. Sitä voidaan siis pitää hyvinkin "roiskevesitiiviinä".

      Poista
    4. Oletko kuullut käyttökokemuksia viltin käyttäjältä? Miten toimii käytännössä, kun on vesikauhuista untuvaa? Tiivistyykö nukkujasta tuleva kosteus (vesihöyry) samalla tavalla vilttiin, kuin normaalilla untuvalla?

      Poista
    5. Meinasin jo unohtaa vastata kysymykseesi :-) Valitettavasti en ole kuullut käyttökokemuksia pitkään aikaan. Silloin sain tuoreeltaan vain kuulla kokemuksia, että tyytyväinen oli tuotteeseen, mutta juuri sen tarkempaa en ole kuullut..

      Poista
  2. Kiitos paljon kommentista! Mukava kuulla, että olet ollut pääosin tyytyväinen vilttiisi. Öiden määrästäkin voi jotain päätellä...

    Mukavuuslämpötila on aina monen tekijän summa, mutta tulen tekemään muutoksen untuvalaskuriin tämän perusteella. Testailin vähän ja tuo parin-kolmen asteen heitto laskurin ja kokemustesi välillä vastaa noin 30-40 grammaa FP850 untuvaa. Ei toki kuulosta hirveän paljolta, mutta olisihan se iso läjä, jos levittelisi ulos pakkauksesta. :-)

    Parissa vuodessa olet kyllä ehtinyt haalimaan paljon öitä viltin alla. Itsellä taitaa olla tullut noin 60-70 yötä pitkälti vastaavalla viltillä.

    Katselin tarkemmin omaa peittoa ja vastaava toteutus jalkopäässä ei osoita ratkeamisen merkkejä. Sen sauman kenties voisi jättää poiskin, mutta untuvaosasto tulee sitten aika isoksi ja untuvat voi painua liiaksi alas... Pistä minulle kuva spostiin, jos pystyt. Olisi mielenkiintoista nähdä miltä se näyttää. Korjaan sen myös veloituksetta kuntoon, jos näyttää valmistusvirheeltä.

    Sen kaulan kiristysnyörin olen toteuttanut myös molemmista päistä kiristettävänä, mutta aika pitkäksi se jää silti. Ehkä parempi niin kuitenkin. Lenkki olisi tavallaan kiva, mutta toisaalta ei olisi yhtään kiva kaulan ympärillä. :-)

    VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!