Sivut

maanantai 23. tammikuuta 2017

Merinovillainen aluspaita

Lauantaina valmistuivat pökät ja sunnuntaina paita, eli alusasuhomma on siis sitä myöten selvä. Tässäkin päästin itseni helpolla hyödyntämällä Shelbyn tarjoamaa Vuokatti-paitakaavaa. Koon puolesta päädyin mittausten perusteella M:n, mutta tein hihat vähän pitempinä. 

Hihojen pitentämisen  lisäksi muokkasin takakappaleen kaavaa ja piirsin keskikohdan kaarena M-viivalta XXL-viivan alle, jolloin sain taakse muutaman sentin lisää ja paita pysyy paremmin housuissa kumartuessakin tai mennessä kyykkyyn. 

Kolmannenkin muokkauksen tein; lisäsin hihansuihin resorit, joihin ompelin peukaloille omat reikänsä. En tehnyt reikää suoraan sivusaumaan, vaikka se olisi ollut helpompaa, koska tällöin se olisi ollut keskellä kämmentä ja sauma olisi joutunut kiertymään. Kangas olisi sen varmasti antanut toki periksi. Laitan tähän jo pari kuvaa valmiista lopputuloksesta, mutta teen tuosta resorin valmistamisesta lähivuorokausien kuluessa ihan oman postauksensa, koska otin sen työvaiheista useammakin kuvan ja lopputulos on priimaa, vaikka ihan tavallista yritin tehdä.

Aikaa kului yhteensä 1 ja 1/4 h kankaiden leikkaamiseen ja ompeluun. Muuten tekovaihe menkööt kuvina taas, koska varsinainen ohjeistus tästä löytyy jo aiemmin jakamastani linkistä. Lapsityövoimasta yksi oli päiväunilla ja toinen hiihtämässä, joten sitä ei tämän pikkuprojektin loppuunsaattamisessa nyt päästy hyödyntämään.

Kaavat. Oikeanpuolimmaisessa näkyy tuo takakappaleen muokkaus.


Etu- ja takaosan kankaat leikellään kaksin kerroin taitettuna.

Hihojen kiinnitys etukappaleeseen.

Hihat ommeltuna etukappaleeseen.

Takaosa kiinnitettynä hihoihin ja sivusaumat ranteeseen asti nuppineuloitettuna.

Valmis itse tehty paita päällä on helppo hymyillä. Varsinkin, jos on myös itse tehdyt housut jalassa.

Peukalolle on oma reikänsä.



Painot:
- paita: 320 g
- kalsongit: 230 g
Kustannukset: 
- Materiaalit (merino ja kuminauha) = 71 €
- Langat löytyi ylijääminä muista ompeluksista


Merinon kanssa touhutessa saa siis pulittaa aika paljon ihan pelkistä materiaaleistakin, mutta eipähän jää paitsi itse tekemisen valtaisasta riemusta ja saa tehdä omilla mitoillaan. Ja kuten aiemminkin on sanottu, niin tuleepa myös satavarmasti joka kerta just sellaista kuin sattuu tulemaan! Saattaa tässä toki joku euro jäädä säästön puolellekin riippuen siitä mihin vertaa... Saman paksuisena materiaalina pikaisen silmäilyn perusteella on yleisempää, että tuohon noin 70 euron hintaan saa alusasun toisen osan kustannettua. Projektina alusasun voi todeta olevan yksinkertaisemmasta päästä ja on fantastinen asia, että Shelby tarjoaa tähän myös ilmaiset kaavat! In Finland we have this thing called "reilu meininki"...

10 kommenttia:

  1. Et sitten tehnyt kerrastoa Shelbyn pinkistä merinovillasta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :-D Oliko siellä sellaistakin..? Tietenkin olisin tehnyt, jos olisin huomannut. Nyt harmittaa, kun menit sanomaan.

      Poista
  2. Voi ei, pinkki kerrasto olisi ollut kyllä vielä hienompi! :D

    Mutta mitenköhän nuo kaavat taipuvat vähän pyöreämmälle naisvartalolle, vai onko Shelbyllä tarjolla erikseen naisten kerrastokaavoja...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei näy olevan erikseen naisille kaavoja, mutta tuo kangas on venyvää, joten voisi käydä suoraankin tai pienillä muutoksilla viimeistään. Ei minulla ole kyllä mitään hajua naisten vaatteiden leikkauksista, mutta ehkä sekin tulee ajankohtaiseksi, kun vähän ajattelin, että voisi vaimollekin tehdä vastaavan... Ehkä siitä pinkistä sitten ;-)

      Poista
    2. Kyllä se kerrastokaava käy myös naisille, kangas on tosiaan joustavaa. Kannattaa katsoa oikea koko naisten koot riviltä, kirjainkoot ei välttämättä täsmää niin hyvin.

      Vaaleanpunaista merinovillakangasta on rajattu erä.

      Poista
    3. Ok, kiitos. Tämä oli hyvä tieto.

      Poista
  3. Priimaa tuli. Koska kadehdin taitoasi niin kysynpä kauanko olet ommellut. Onko sulla joku koulutus alalle. Mulla on kone muttei uskallusta lähteä opettelemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa olla viitisen vuotta, kun ompelin ensimmäisen ompelukseni sitten peruskoulun rättikäsitöiden ja ompelukoneen ajokortin suorittamisen. Yli 10 vuotta oli välissä.

      Tuo ompelus viisi vuotta sitten oli ahkion suojakangas / tarppi, joka on edelleen käytössä ja on blogissakin ahkioreissuilla näkynyt kuvissa peitteenä ja tuulisuojana tauoilla. Simppeli aloitus siis, suoria saumoja. Sen jälkeen on erinäisiä projekteja riittänyt tasaisesti ja ilman koulutusta, kantapään kautta tässä on edetty.

      Kyllä ompelukoneen käytön nopeasti oppii. Toki on hyvä, jos joku on vieressä alkuun ja neuvoo vähän.. Ehkä voisit harkita esimerkiksi kansalaisopiston kurssia aiheesta, jos kiinnostusta olisi itsekin tehdä? Mukava harrastus ja kivaa ajanvietettä on tehdä käsitöitä ja nähdä kättensä jäljen. Itse olin edellisessä elämässä muutaman vuoden putkiasentaja ja näin sen päivittäin mm ihmisten kylppärien seinillä. Nykyään suunnittelijana näen lähinnä viivoja ruudulla :-D siihen käsityöt on hyvä vastapaino, kunhan tuon istumisen lisäksi muistaa liikkua riittävästi. En täällä kotona saa työpöytää valitettavasti seisomakorkeuteen nostettua. Ompeluhan kyllä onnistuisi sellaisellakin työpöydällä, jos sellainen vain olisi.

      Poista
  4. Siististi tehty paita, varsinkin nuo peukaloreiät ovat todella kätevän oloiset! Itsekin teen paljon vaatteita, mutta merinovillasta en vielä olekaan tehnyt. Pitäisiköhän tehdä miehelle joululahjaksi kun hän hiihtää ja eräilee paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viileämmällä kelillä on mukava pistää peukalot noista rei'istä ja pitää ranteet lämpiminä. Eipähän tuuli mene hihansuusta sisään.

      Materiaalina merinovilla on niin mukava ja lämpöinen, että varmasti mies tykkää, jos tulet siitä tämän tyyppisen tekemään.

      Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!