Kylmistä keleistä tohtii jo haaveilla, vaikka sellaisia ei ainakaan Tampereen nurkilla ole vielä näin joulukuun puolivälin ylittyessäkään näkynyt eikä kuulunut. Repesin yksi päivä, kun kuulin radiosta jonkun (Robin?) laulaa luikauttavan joululaulun lämpimästä lumesta. Tällä täytyy olla nyt jotain tekemistä sen paljon hehkutetun ilmaston lämpenemisen kanssa. Oli tahi ei, minä aloin varustautumisen jääkauteen.
Veli täytti hiljattain pyöreitä ja pohdin, että mitäpä sitä lahjaksi. Aika kävi jo vähiin ja tutkailin Shelbyn sivuilta kangasvalikoimaa. Mitään kosketuspintaa minulla ei ollut aiemmin merinovillakankaita kohtaan, mutta sellaisen näkemisestä sain idean. Merinovillainen kauluri! Sellainenhan olisi hyvä, ajattelin. Laitoin Merino -nimisestä lampaasta nyhdetyt nukat (ja vähän muutakin...) tilaukseen maanantaina iltapäivällä ja esitin toiveen saada pakettini torstaiksi. Olisi sitten pari iltaa aikaa vielä puuhastella ennen pippaloita. Oululaiset toimivat sen verran ripeästi, että vajaa tunti tilaamisesta sain ilmoituksen pakettini olevan valmiina lähtöön. Tein kuitenkin virheen ja valitsin MyPack -toimituksen.
Paketti kuljettui seurantapalvelun mukaan seuraavaksi päiväksi Vantaalle ja sieltä keskiviikon aikana johonkin mystiseen paikkaan viestittäen keskimäärin kolmen tunnin välein olevansa edelleen paikassa "Terminal, Suomi". Toiveeni joka tapauksessa toteutui ja saapumisilmoitus kilahti torstai-illan korvilla, mutta olihan tuo taas kerralla kaksi kertaa (ensimmäinen ja viimeinen), kun valitsen PostNordin toimittamaan pahvilootani. Postipaketti olisi ollut nopeampi. No, ei muuta kuin paketti kotiin lähikaupasta ja kangas pesukoneeseen kutistumaan mahdollinen kutistumisensa. Sillä välin oli hyvää aikaa hahmotella kaavapaperille mieleinen muoto.
Paketti kuljettui seurantapalvelun mukaan seuraavaksi päiväksi Vantaalle ja sieltä keskiviikon aikana johonkin mystiseen paikkaan viestittäen keskimäärin kolmen tunnin välein olevansa edelleen paikassa "Terminal, Suomi". Toiveeni joka tapauksessa toteutui ja saapumisilmoitus kilahti torstai-illan korvilla, mutta olihan tuo taas kerralla kaksi kertaa (ensimmäinen ja viimeinen), kun valitsen PostNordin toimittamaan pahvilootani. Postipaketti olisi ollut nopeampi. No, ei muuta kuin paketti kotiin lähikaupasta ja kangas pesukoneeseen kutistumaan mahdollinen kutistumisensa. Sillä välin oli hyvää aikaa hahmotella kaavapaperille mieleinen muoto.
Kaavapaperi. |
Kaavasta muotoutui yllä olevan kuvan kaltainen. Hartioilla on pätkä suoraa ja edestä ja takaa saman muotoinen kappale kapenee alas päin ollen pyöristetty kulmistaan. Leveyttä on suurimmillaan ladon ovien verran, kuten hartioiden tyypillinen leveys on. Eli jotain nelisenkymmentä senttiä. Keskellä kaavaa on ympyrä, jonka pii*dee on luokkaa 44 cm.
Piikkikaulapanta. |
Kaulurin tekemiseen tarvitaan vaivaiset kaksi osaa, yllä oleva hartian lämmike ja kaulus. Kauluksesta halusin niin korkean, että siitä riittää lämmikettä tarvittaessa nenän korkeudelle asti. Kokeilin kummin päin kannattaa leikata, jotta venyvyys olisi optimaalinen tarvittaviin suuntiin. Kangas venyy nimittäin hieman enemmän toiseen suuntaan. Tein vastaavan tuubin molemmista eri toteutustavoista ja päädyin käyttämään venyvämpää suuntaa kaulan kohdalla vaakatasossa, koska siten kaulus venyy enemmän siinä suunnassa, että se on helpompi pukea. Tällöin myöskään käyttäjän pään koolla ei ole niin paljon väliä, vaan kaulus mukautuu hyvin. Melkein uskallankin kutsua kauluria yhden koon asusteeksi.
Saumat suunnittelin siten, että saan kaikkien kankaiden reunat piiloon siististi. Alla olevan kuvan mukaisesti kaulusosan reuna ommellaan noin sentin yli toisen palan reunasta, jolloin saumavara on helppo kääntää kaksi kertaa ympäri piilottaen molemmat reunat.
Kaulaosan kangas tulee noin sentin yli hartioiden osasta, jotta kankaan reuna on helppo kääntää piiloon. |
Alla olevassa kuvassa esiintyy valmis sauma kauluksen ja hartiaosan liitoskohdassa.
Hartioiden ja kauluksen liitos. |
Tuon jälkeen päärmäsin hartioiden päälle tulevan kankaan ja kauluksen yläreunan. Sitten ei muuta kuin kokeilemaan lopputulosta. Parina päivänä olen nyt ulkoillessa tuollaista pitänyt ja on se vaan todella mukavan tuntuinen ja lämmin päällä! Varmasti tulee merinovillaa jatkossakin hyödynnettyä ihokerrosvaatteissa.
Kaulus ylhäällä. |
Kaulus rullattuna alas. |
Samalla kertaa näitä tuli tehtyä kolme. Yhteen kokeilin kulmikkaampaa muotoa. |
Jos kiinnostaa saada itselle tällainen kauluri, niin se onnistuu joko tekemällä sellainen itse tai yhteydenottolomakkeella tiedustelemalla minulta. Kolmas vaihtoehto on luottaa arpaonneensa tulevassa kauluriarvonnassa.
Mainio materiaali tuo merinovilla ihoa vasten tuleviin kerroksiin. Itsekin olen tehtaillut siitä putkikaulureita (tätä ohjetta soveltaen: https://gatorproject.wordpress.com/gator-neck-warmer-instructions/). Tulee käytettyä syksystä kevääseen melkeinpä aina ulkoillessa. Kaksinkertaisena suojaa tuuleltakin hieman ja toimii mm. työmatkapyöräilyssä pakkaskeleillä erinomaisesti. Shelbyn Vuokatti-kaavalla saa muuten tehtyä merinovillasta hyviä aluspaitoja. Raglan-tyyppinen paita on helppo sovitella omiin mittoihin, kun kyljestä hihaan menevät saumat ommellaan viimeisenä.
VastaaPoistaKiitoksia kommentista Matti. Tuntuu kyllä erinomaisen mukavalta kankaalta. Hieman haasteellinen lähteä ompelemaan, mutta äkkiä ne ompelukoneen säädöt sai tuolle venyvälle kankaalle sopivaksi.
PoistaNäkyy olevan selkeä ja simppeli putkikaulurin ohje tuossa antamassasi linkissä! Melko lähelle sama ympärysmitta tulee sillä ohjeella kuin minkä itse tein tähän kauluriin. Hieman tiukemman taisin tehdä, mutta tuskin tuo parin sentin ero tuntuu käytännössä. Tähän kauluriin en hakenut mistään ohjeesta vinkkiä, vaan mittailin hieman itsestäni ympärysmittoja ja testasin muutamaa eri vaihtoehtoa. Käytännössä tein ensin muutaman sentin "liian ison" ja kiristin nuppineulakiinnityksen sopivaksi ennen ompelua.
Täytyy katsoa tekisinkö jonkun alusvaatehommankin jossain vaiheessa. Pidetään siis nuo shelbyn kaavatkin mielessä... Retkipeittoa käyttäessä voisi lämpötilan lähestyessä mukavuusrajaa ja mennessä sen alapuolelle kaivata jotakin lämmikettä niska-hartia-pää -seudulle. Voisi siis yhdistää aluspaitaan korkean kauluksen ja hupun tms... :-)
Jään odottelemaan raportteja tulevista merinoprojekteistasi!
PoistaVerrattuna moniin valmiisiin merinokamppeisiin, tuossa Shelbyn kankaassa ei ole keinokuitua lainkaan seassa. Eron huomaa käytössä siinä, että käytössä ja kostuessaan kangas hieman löystyy. Toki tuon ominaisuuden voi ottaa huomioon mitoituksessa. Olen muutaman vuoden käyttänyt Devoldin Expedition-kerrastoa, jossa on 10% polyamidia. Kangas on aavistuksen Shelbyn merinoa napakampaa. Käytössä en mitään eroa ole huomannut. Tulevat vuodet näyttävät kumpi mahtaa olla kestävämpää.
Tuon Shelbyn merinokankaan ompelukokeilut omalla vanhalla Singerillä johtivat käytetyn saumurin hankintaan. En vain mitenkään saanut pehmeää kangasta ohjautumaan oikeaan suuntaan paininjalan alla. Tuppasi luistamaan aina sivulle, vaikka kuinka sääteli. Saumurilla on nätti ajella, kun tulee viimeistellyt saumat kertaheitolla. :)
Jep, luinkin jostain tuosta löystymisestä ja pyrin sitä varten mitoittamaan kauluksen hieman tiukemmaksi.. Nähtäväksi jää miten tuo käytännössä käyttäytyy kostuessaan, mutta kuivana pysyy hyvin nenän päällä ja saahan sitä nostettua sitten takaraivolta korkeammalle tai laitettua osan pipon alle, että pysyy paremmin. Pelkästään kaulalla käytettynä tuskin mitään kostumista esiintyykään. :-)
PoistaSaumuri olisi kyllä kiva ;-)
Tuostahan tuli todella siistin näköinen. Ja on varmasti lämmin talvella. Merinovilla on kyllä hyvä materiaali, taitaapa olla yksi lämimimmistä materiaaleista mitä on saatavilla.
VastaaPoista