Sivut

lauantai 7. marraskuuta 2015

Kaminan sommittelua kotaan



Esittelin kotaa apelle ja kokeilin samalla sateisessa Varsinais-Suomessa miten Sawu-kamina mahtuisi kodan sisälle. Varsinaista läpivientiähän tuossa ei (vielä?) ole ja piippu vaatisi eristeen ympärilleen, jos sen haluaisi tunkea huipun aukosta pihalle. Piippu ottaa kiinni huipulla oleviin nauhoihin, mutta varmaan sen sieltä väleistä saisi laitettua. 

Alla olevasta kuvasta hahmottuvat hieman mittasuhteet. Keskellä olevan kaminan molemmille puolille mahtuisi yksi turvallisesti olemaan eli kaksin retkeillessä tuon kokoista kaminaa voisi käyttää. Lapsi varmaan mahtuisi vielä tuonne taakse lisäksi. Tosin sawukaminan teho on tuon kokoiseen majoitteeseen Kurun kuusikoissakin tekemäni testin perusteella aivan liian suuri, kun risukeittimelläkin majoitteen saa lämpimäksi. Pientä kynsitulta täytyisi tuossa kaminassa vain pitää. Toinen vaihtoehto olisi tehdä torvelle läpivienti alemmas ja sijoittaa kamina reunalle. 

Täytyy joku kerta kotosalla hahmotella omaa pientä ammuslaatikkokaminaa, jos vaikka sitten tosissaan innostuisi kaminan virittelystä tuonne sisään.




Navakka tuuli pullisti oviaukkoa, kun aukon suunta oli huonosti valittu ja oviläppä rullattu ylös.

Pystytin nyt ensimmäisen kerran sen jälkeen, kun laitoin nurkkiin säädettävät narut. Yksinkertainen ratkaisu, joka helpottaa huomattavasti säätöä.

4 kommenttia:

  1. Hieno kota! Osaatko antaa neuvoa / linkkiä ohjeisiin mistä aloittelijan kannattaa aloittaa yksinkertaisen telttakodan tekeminen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :-)

      Tätä kyseistä kotaa aloittaessani voin sanoa itsekin olleeni täysi aloittelija kodan suunnittelun ja tekemisen suhteen. Uusien varusteiden suunnittelun alku kohdallani sujuu kuitenkin aina liki samaan tapaan. Pohdin mistä kankaasta haluan tehdä ja kangasmateriaalin leveyden mukaan lähden piirtämään paperille maksimimittojen mukaan piirroksia monelta kantilta ja mietin miten saadaan mahdollisimman vähän saumoja. Kodassa on niin pitkiä saumoja, että niiden minimoiminen säästää jo helposti aikaa ja rahaakin, kun saumateippiä tms vesitiivistettä kuluu vähemmän. Tästäkin kodasta ompelin lisäksi ainakin kaksi pienoismallia, joiden avulla hahmottelin mm. oviaukkoa ja muita yksityiskohtia. Sitten alkaa jo näkemään vastaako lopputuote kokonsa puolesta haluttuja mittoja. Ennen materiaalien tilaamista olin koonnut lisäksi tarvikkeista listan paperille mitä tullaan tarvitsemaan. Sitten vain kankaat yms tilaukseen ja kaavapapereita tekemään. :-) Siitä se sitten lähtee.

      Kannattaa lueskella nämä muutkin kotaprojektini postaukset alusta lähtien, ehkä siellä on rivien väleissä vielä lisääkin vinkkejä ja aina voi kysyä tarkennusta. Tässä linkki ensimmäiseen kotapostaukseen: http://akpojanblogi.blogspot.fi/2015/10/kotasuunnitelmia.html.

      Itse tekemisessä on vielä se etu, että kynnys tuotoksen muokkaamiseen on huomattavasti matalampi verrattuna kaupasta ostettuun mahdollisesti kalliiseenkin varusteeseen. Eli kannattaa hyväksyä itselleen myös se mahdollisuus, että ensimmäisten testireissujen jälkeen saattaa tulla mieleen vielä jotain parannettavaa, jonka voi sitten halutessaan laittaa kuntoon jälkeenpäin tai jos parannettavaa tulee mieleen paljon, niin aina voi tehdä alusta lähtien kokonaan uuden ja päivitetyn versionkin. :-)

      Poista
  2. Onko tullut kaminaa käytettyä myöhemmin?
    Mitä laitat kaminan alle, ettei aluskasvillisuus ala palamaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kodassa en ole käyttänyt vielä kaminaa, mutta kuvien kamina on ollut hawu-teltassa käytössä. En ole laittanut mitään alle, kun ei se kummemmin palamaan lähde. Lähimmät varvut kyllä kärventyy, jos ovat kaminan kyljessä kiinni.. Ja sitten voi vähän joutua vettä lorauttamaan jos ihan mansikkana hehkuttaa pönttöä. Joku kylkeen kiristettävä jalka olisi hyvä, että saisi vähän maasta irti siinä tapauksessa.

      Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!