Sivut

maanantai 9. marraskuuta 2015

Cubenin työstö: Leikkaaminen ja ketjukäyrän teippaus

Cubenista tekemäni ultrakevyt (222 g) ja sairaankallis tarppi Vätsärissä Iso-Rovijärvellä kesällä 2015. (Reissukertomus täältä)




Kuukausi-pari sitten Korpijaakko heitti kommentilla juttuvinkin, että avaisin hieman cubenin työstämiseen liittyviä saloja. Kokonaisvaltaisen postauksen tekeminen alkoi tuntua niin työläältä, että päätin jakaa homman osiin ja kertoilla tietyistä osa-alueista kerrallaan silloin tällöin. Aiheeseen liittyviä säännöllisiä päivityksiä ei ole luvassa, mutta säännöllisen epäsäännöllisiä kuitenkin.

Ainakin ketjukäyrän teippaamiseen/saumojen teippaamiseen yleensä, vahvikkeiden tekemiseen, kankaan liittämiseen muihin materiaaleihin yms ja ehkä jotain muutakin on luvassa aikojen saatossa. Heitä kommentilla ideoita, jos tulee jotain mieleen mihin haluaisit vinkkiä. Mielelläni yritän auttaa ja tutustun uusiin toimintatapoihin.


Cuben on alunperin purjekankaaksi tehty kangas, joka on osoittautunut repunkeventäjien keskuudessa täydellisyyttä hipovaksi materiaaliksi. Ominaisuudet siinä ovat sellaiset, että parempaa ei taida olla: kevyempää, vedenpitävämpää ja vahvempaa kangasta saa hakea, jos verrataan muihin samanpainoisiin materiaaleihin. Tuota purjelaminaattia onkin sanottu 5 kertaa terästä vahvemmaksi. Neliöpainoltaan jo alle 20 grammaisesta saa kasattua todella kestäviä varusteita. Neliöpainoissa on kuitenkin laaja kirjo, itse olen törmännyt 11 gramman neliöpainoisista yli satagrammaisiin. 

Materiaalin ainoa miinuspuoli onkin sen hinta (ja ehkä venymättömyys ja siten kankeus pystytyksissä majoitekäytössä, mutta on mielipidekysymys onko se hyvä vai huono asia). Luulen, että hinta on syy, miksi materiaalia ei varusteitaan itse tekevien retkeilijöiden projektikuvauksissa juuri näe. Metristä kangasta saa pulittaa noin 30 euroa ja tilata sen ulkomailta, kun vastaavasti laavukangasta/taffetaa saa 4-7 €/m ja saatavuus Suomestakin on todella hyvä. Se ohjaa ostopäätöksiä, epäilemättä. Esimerkiksi Paulitarppiin pitää tilata 6,5-7 metriä cubenia, jolloin suhdeluvuksi muodostuu jotakuinkin majoitteen paino:materiaalien hinta euroina, 1:1. Sitten pitäisi vielä tuosta pitkästä tavarasta leikata jotain järkevää ja tuskailla se kasaan... Täysin järjenvastaista toimintaa.

Tarkoitukseni oli kuitenkin näillä cubenjutuillani alentaa tee-itse -henkilöiden kynnystä käyttää kyseistä materiaalia, eikä niinkään pelotella.

Leikkaaminen ja ketjukäyrän teippaaminen



Cubenia ei voi leikata tavallisilla keittiösaksilla. Ne eivät alunperinkään leikkaa, tai tylsyvät hetkessä eivätkä leikkaa enää sen jälkeen. Itse käytän hommaan 9 senttisellä terällä varustettuja Kevlarin leikkaamiseen tarkoitettuja erikoissaksia. Ne purevat purjelaminaattiin erinomaisesti. Myös lämpöleikkuri olisi varmasti hyvä.

Majoitetta tehdessä on tärkeää hyödyntää ketjukäyrää, jotta kankaaseen ei jää löysiä kohtia. Tämä roskapussimainen materiaali pitää muuten tuulessa kovaa rapinaa ja pauketta, jos se ei kiristy kunnolla. Hyödynnä ketjukäyrän laskemiseen tekemääni laskuria.

Seuraavaksi kuvasarja ketjukäyrän teippaamisesta kaksipuoleista teippiä hyödyntäen. Teippaaminen kuulostaa äkkiseltään heikolta, mutta sitä se ei ole. Tähän käyttöön suunniteltua teippiä ei voi irroittaa hajottamatta kangasta. Ompeleminen on cubenin kanssa heikompi liitostapa.


Syvälle ketjukäyrälle leikatut kankaat vastakkain.

Kiinnitetään kaksipuoleinen teippi toiseen puoleen kiinni kankaan reunaan kiinni.

Asetetaan toinen kappale edellisen päälle oikeaan kohtaan ja aletaan vetämään teipin suojapaperia pois rauhallisesti vaaksa kerrallaan.

... Teipattu kohta on hyvä painaa jollain kovalla ja tylpällä esineellä sitä mukaa, kun työ etenee.

Samaan tapaan edetään sauma loppuun saakka.

Valmis teipattu sauma ja teippirulla.

Kevyttä kangasta! Tämäkään pala ei painanut mitään.

6 kommenttia:

  1. Vastaushan tuli varsin pian! Kiitoksia. Ilmeisesti tuo teippaaminen ei ole rakettitiedettä. Jatkan epäsäännöllisen sarjan seurantaa. Nyt on sen verran muita kiireitä, etten hetikään ehdi uutta majoitetta tekemään, joten vinkit ehtivät sopivasti saapua ennen rakentelua. Ja sitten on tarkoituksena tehdä yksinkertainen lättänä tarppi, joten homman pitäisi olla aika helppoa. Venymättömyyskin on vain hyvä asia.

    Minkä painoista materiaalia käytit Pauli-tarppissa?

    PS. Twitterissä uskottava tee-se-itse-lähden sanoi, että uuden omistajan myötä pienten Cubenfiber erien hinta nousi/nousee huomattavasti, joten saatavuus voi heikentyä tai ainakin keskittyy suurille. Kovin paljon nykyistä enempää tuosta ihmeaineesta ei viitsisi enää maksaa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Venymättömyydestä on etua ainakin kosteilla keleillä, kun nailonkankaille tyypillistä venymistä ei tapahdu. Ei tarvitse kiristellä kangasta uudestaan. Lumisissa olosuhteissa kankaan liukkaus on myös hyvä puoli. Pieni kopautus keskitolppaan ja lumet valuvat alas. Teippaaminen ei ole vaikeaa, mutta kysyy kärsivällisyyttä. Oikeastaan se on ihan hauskaa vaihtelua ompeluprojekteihin. Muistuttaa silkkaa askartelua :-D Varsinkin sitten, kun lähdetään leikkelemään ja teippailemaan pieniä vahvikepaloja useita kerroksia päällekkäin.

      Tuossa minun tarpissani on 19 grammainen kangas. Tekemistä aloittaessa ei uskonut, että se kestäisi mitään :-) Tosiasia onkin niin päin, että sitä ei saa käsin rikki.

      Olenkin ihmetellyt, kun Euroopasta ei ole tahtonut saada tuota kangasta pitkään aikaan. Ei ole näkynyt valikoimissa. Mielenkiintoista nähdä mihin hinta asettuu. Kipurajoilla tai jopa sen yläpuolella tuo on tosiaan ollut tähänkin asti :-)

      Poista
  2. Kiinnostavaa! Erityisesti kiinnostuin tuosta teipistä. Mistä sitä voi ostaa ja voisiko sillä koota muistakin materiaaleista jotain? Esimerkiksi laavukankaasta tai muista sileäpintaisista kankaista? Joitakin kankaita toki voi liimata vaikka Liquisolella, mutta teippaaminen tuottaisi todennäköisesti vähemmän sotkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietoja teipistä. Luvataan, että ohuita muoveja ja vaahtomuovia (?) voi tuolla liimailla. Saksasta olen itse tilannut, mutta en viimeisimmän tilauskokemuksen perusteella uskalla suositella (en ole nimittäin vieläkään saanut aiemmassa postauksessa mainitsemaani tilausta itselleni). Epäilen, että teippi ei toimi ommelta vastaavasti pinnoitettujen kankaiden kanssa ainakaan kovaa repäisylujuutta vaativissa jutuissa, mutta täytyy suorittaa testi joku kerta... :-)

      Poista
  3. Olipa hyvin ajoitettu artikkeli! Olin juuri aikeissa aloitella pientä diy cuben projektia ja kaikki vinkit on tervetulleita. Seurailen ja odottelen myös jatkossa näitä epäsäännöllisen säännöllisiä päivityksiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kommentista Isko! Kannattaa tosiaan pysyä kanavalla. Yritän tässä lähipäivinä/-viikkoina saada seuraavan jutun aikaiseksi :-) Mielenkiintoista nähdä minkälainen projekti sinulla on vireillä.

      Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!