Sivut

torstai 1. lokakuuta 2015

Kotasuunnitelmia

Kotamalli ilta-auringossa ja Duplo-ukkelit tulilla.

Myönnän. Jumitan välillä luennoilla ja rustailen lyijykynäluonnoksia erilaisista majoitteista. Luonnoksia minulla on vaikka minkälaisista suojista, mutta tällä kertaa hahmottelemani menee toteutukseenkin jo lähitulevaisuudessa. Väitän siitä piirtämisestä olevan kuitenkin jotain hyötyäkin. Nimittäin Pythagoraan lause ja trigonometriset funktiot pysyvät kirkkaana mielessä, kun pyörittelee kolmioita ja laskeskelee kuinka korkea viritys tulee milläkin sivun pituudella tai kolmion kulmalla, ynnä muuta sellaista.




Viimeksi paperille hahmottui kota.

 
Alustavien suunnitelmien mukaan kodasta tulee 6-kulmainen, koostuen kuudesta tasakylkisestä kolmiosta ja yhden maanvastaisen sivun pituus on jotain 1,5 metrin luokkaa. Tuolloin kulmasta vastakkaiseen kulmaan tulee matkaa 3 metriä ja sisäpuolelle saa helposti sijoitettua kolme 60*190 senttistä makuupaikkaa. Korkeudeksi olen alustavasti suunnitellut 225 senttiä. 

Huipulle tulee mahdollisuus pystyttää kangas ilman keskitolppaa ja lisäksi Paulitarpeista tuttu mahdollisuus asettaa tolppa vinoon. Sellaisia ominaisuuksia ei taida juuri muissa kodissa ollakaan. Kangasmääristä laskettuna paino on laavukankaasta toteutettuna alle kilon.

Korkeutta olisi tässä vaiheessa helppoa muuttaa kasvattamalla kolmion korkeutta. Minulla on melko vähän kokemusta kodista, mutta seisomakorkeus tähän tarvitsisi nyt tehdä. Lupasin jo yli 190 senttiselle hollantilaisystävällenikin, että hänkin mahtuu siinä seisomaan suorana, kun hän tulee kanssani retkeilemään tulevana talvena... 

Olisiko kodan käyttäjillä heittää vinkkiä mikä korkeus olisi hyvä? Matalaksi ei passaa jäädä ja korkeudestahan on iloa myös siinä, että seinistä tulee jyrkemmät. Esimerkiksi lumi ja kondenssitipat valuvat tällöin alas kangasta pitkin. Jätä ihmeessä kommentti, jos on jotain ajatuksia korkeusasiaan tai muita toiveita tai vinkkejä mitä haluaisit lopputuotteessa nähdä tai mielipiteitä miltä suunnitelma tällä hetkellä vaikuttaa!

Huipulle teen näillä näkymin kolmesta eri suunnasta naruilla avattavan ja itsestään sulkeutuvan hupun ilmanvaihdon säätämistä varten. Aukko suojataan jollain verkkototeutuksella ötököiltä. Oviaukkoasiat ovat vielä ratkaisematta. Joko vetoketjulla avattava tai sitten jotain limittyviä kankaita. Ehkä limitykset ovat enemmän minun juttuni. Katsotaan.


Lasten Duplotelttakyläkin kasvoi jälleen yhdellä majoitteella, kun eilen tein nopeasti pienoismallin tämänhetkisillä mitoilla. Yksi sentti pienoismallissa vastaa kymmentä senttiä lopullisessa tuotoksessa. Samalla puuhastelin prototyypin huipun toteuttamisesta ja siitäkin kuva pähkäiltäväksi tuossa alempana.


Leikkasin kolmion kylkeen aukon lasten leikkejä helpottaakseni.

Prototyyppi huipun toteutuksesta. Siitä vain pähkäilemään mitä tuollakin nyt sitten tehdään ;-) 20 millinen remmi taipuu monenlaiseen muotoon.

8 kommenttia:

  1. Mitat vaikuttavat ihanteellisilta - liikahan kostautuu painossa!

    Tentipi Olivin huippuaukon saadot vaikuttavat katevilta. Eiko samaa, saleverhoista tuttua mekanismia kannattaisi ajatella oveenkin? Ehka erittain ohutta ja valoa lapipaastavaa kangasta saadettavaan oveen (Esim. aukaistavissa puoliksi, diagonaalia myotaillen) ja oviaukon paalle vahvempaa (sateenpitavaa) kangasta oleva lappa, joka vain yksinkertaisesti rullataan ylos tai tiputetaan alas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia vinkeistä, luuppi! Oviaukko täytyy miettiä tarkasti, että olisi myös yksinkertainen käyttää. Myös tuo valoisuuden maksimoiminen pitää ehdottomasti huomioda. Tentipin huipun virityksiä kävin hieman youtuben puolella vakoilemassa ja jotain vastaavan tapaista ajatusta saattaa omaankin olla tulossa.

      Kota on siitä hauska majoite, että laskelmieni mukaan 225 cm korottaminen 250 senttiin nostaa painoa laavukankaalla vaivaiset alle 100 grammaa, jos muut mitat pysyvät ennallaan. Täytyy siis miettiä sitä korkeusasiaa vielä.. 250 sentin korkeus voi olla jo haastava pystyttää ilman keskitolppaa.

      Oviaukon sivulle pohdin tänään pientä "uloketta" siten, että varsinainen ovi on pystysuorassa...

      Täytyy havainnollistavampia mittapiirroksia laitella sitten, kun siirryn luonnostelusta eteenpäin.

      Poista
  2. Tästä kuvasta https://goo.gl/photos/f6JaodYR9o3kWyau8 selviää oman kotani korkeus ja muutkin mitat. Itse pitäisin tuota minimi korkeutena, nyt keskialueella voi juuri ja juuri seisoa,

    Kodan yläosan toteutin hihnoilla https://goo.gl/photos/Xao76qMj1vtbccfk8 ja erillisellä "hatulla". Kodan voi halutessaan siis ns. ripustaa ylhäältä päin roikkumaan.
    Tuossa varsinaisen kotakankaan yläreunassa on jokaisen sauman kohdalla kiinnityslenkki, siihen on hyvä ripustaa vaatteita roikkumaan tai sieltä saa tarvittaessa kodalle lisää ankkurointipaikkoja, jos keli olisi erityisen kova.
    Omassa kodassani tuo yläaukko jäi turhan suureksi, pienempikin olisi riittänyt, mutta kankaan mitat "pakotti" noihin mittoihin.

    Hyvää kodanrakennusintoa, seurataan mielenkiinnolla kehitysta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kalle käytännön kokemuksista. Hieno kuva pystytyksestä! :-)

      Täytyypä siis pohtia, jos korottaisin omani vielä 250 senttiin. Se ei juuri lisäisi painoa, niin kuin laskelmoin tuossa yläpuolella luupin viestin vastauksessa.

      Minäkin ajattelin toteuttaa huipun myös tuollaisilla hihnoilla ja hatun tekisin aivan korkeimmalta kohdalta kiinteästi ommeltuna, mutta hatun alareunaan saisi nostettua haluamiltaan sivuilta tarpeen mukaan. Katsotaan mikä on lopullinen toteutus... Avointa ilma-aukkoa jätän huipulle ehkä noin 15-20 sentin matkalle.

      Myrskynarujen paikkoja näin pitkä kolmion kylki vaatinee jo vähintään kaksi joka saumaan. Lisäksi siihen huipulle avoimen osan reunaan on helppo lisätä nuo lenkit, jotka itsekin mainitsit.

      Poista
  3. Minun kodastani meni vetoketju oviaukosta rikki parin viikon käytön jälkeen. Vetoketju joutuu melkoiselle rasitukselle. Seuraava oviaukko versio mahtanee olla kuminauhat+nauhanpäätteet neljään kohtaan ja niillä oviaukko yhteen. Sisäpuolelle tarranauhalla kiinnitettävä lipare estämään itikoita ja vesisadetta. Alareunojen kiinnitysnaruihin kohdistuu myös melkoinen rasitus ja niiden kohdille pitänee laittaa vahvikekankaat, jotta kotakangas ei repeydy. Kotakruunu on toteutettu kondurakankaasta ja se on lieriö malliltaan. Yläosan hihnat on siihen kiinnitetty. Kota on kahdeksan kulmioinen, h=2,3m ja painoa on noin1,9kg.

    VastaaPoista
  4. Kiitoksia viestistä Sami. Mukava saada lisää kokemuksia ja ideoita mietittäväksi.

    Olen pohtinut ratkaisua miten oviaukon voisi tehdä ilman vetoketjua esimerkiksi kankaita limittämällä. Varmasti asia on ratkaistavissa toimivalla tavalla. Olisi mielenkiintoista tietää, mistä tuo sinun vetoketjun rikkoutuminen johtui, koska useissa tehdasvalmisteisissakin kodissa on vetoketjut, ja kai ne yleensä kestää. Pystytyksen kanssa täytyy ainakin olla sen verran tarkkana, että oviaukko on pystytetty suunniteltuun leveyteen ja vetoketjua ei joudu vetämään kiinni väkisin.

    Olen noita erilaisia vahvikekankaita tutkinut tarppeja tehdessä ja kodassa tuo rasitus lienee vielä kovempi, eli nurkkien kiinnityssysteemi täytyy myös miettiä loppuun asti. Vahvikepaloissa voisikin tässä projektissa käyttää corduraa. Tarpeissa vain tuplaan laavukankaan nurkkakiinnikkeiden kohdalla ja se kestää vähintään 50 kg vedon.

    VastaaPoista
  5. Mikäli maaperä ei ole tasainen, kangas tahtoo mennä liian kireälle aina silloin tällöin. Myös kastunut kangas kutistuu kuivuessaa ja kiristyy myös. Liian kireälle laitettu kangas sen taisi hajoittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, harvemmin sitä löytääkään aivan tasaista maapohjaa koko majoitteen alalle.

      Juuri parhaillaan suunnittelen kotaani ovea, johon ei tulisi lainkaan vetoketjuja. Saa nähdä kuinka onnistuu. :-)

      Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!