Sivut

keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Ylä-Lapin hirvestysreissun varustekokemuksia

Onko hirvenmetsästysreissun kertomus lukematta ja kuvat katsomatta? Tarinan ensimmäiseen osaan pääset klikkaamalla tästä linkistä.

Tarpit.

Käyttämättä jääneet varusteet


Tein metsästysreissulle varustelistan, kuten jo useampana vuotena aiemminkin olen tehnyt. Varustelista on luettavissa Driven puolella klikkaamalla tästä. Onnistuin keventämään edellisestä vuodesta 2,3 kiloa, jolloin painoa kaikille mukana kuljettamilleni romuille jäi 21 kiloa. Silti käyttämättömäksi jäi rutkasti tavaraa, peräti yli 1,6 kiloa. Merkitsin käyttämättömäksi jääneet varustelistaan, mutta listaan ne myös tähän alle.


- Villasukat 165 g
- Kommandopipo 15 g
- Varasytkäri 23 g
- 8 x AA-akkuparisto 224 g
- AA-laturi+4x AA-akku 173 g
- Aurinkopaneeli 464 g
- Radiopuhelimen patterikotelo 34 g
- Antenni 16 g
- Varusteiden korjaussetti 50 g
- Boresnake 26 g
- Öljypullo 30 g
- 10 x patruunat 279 g

Yhteensä 1649 g


Patruunoille ja sitä kautta myöskään aseenhuoltotarvikkeille ei (valitettavasti) tullut tarvetta. Ne kuitenkin olivat metsästysretkellä välttämättömiä. Samoin välttämättöminä pidän villasukkia ja kommandopipoa, koska syyskuussa Lapissa voisi olla paljon kylmempääkin kuin tällä reissulla oli.

Täysin turhaksi tällä kertaa jäi aurinkopaneeli. Ongelma ei ollut auringonvalon puute, päinvastoin. Olin ladannut AA-akut valmiiksi etukäteen ja käytin neljää niistä otsalampussa. Loput olivat varalla radiopuhelinta tai kännykän lataamista varten. Lämpimistä keleistä johtuen elektronisissa laitteissani akut riittivät mainiosti, eikä muille kuin otsalampun sisällä olleille paristoille tullut tarvetta. Käytän elektroniikkaa retkilläni todella vähän. Puhelinkin oli lentotilassa melkein aina muulloin kuin silloin, kun tiesin kenttää olevan, eli tunturien huipuilla tai joskus maston puoleisilla korkeilla rinteillä. Melkein koko maastossa viettämäni ajan olin kännykkäverkon katvealueella.

Vaikuttaa siltä, että aurinkopaneeli on lyhyillä retkillä turha, kun valmiiksi auringosta ladatuilla akuillakin pärjäilee. Toisaalta tämän reissun pituus ei ollut metsään mennessä selvää, varauduin nimittäin seitsemään peräkkäiseen maastoyöhön ja sain vain kolme. Jos niin pitkään olisi hirvijahtihommissa mennyt, varmaan paneelikin olisi tullut käyttöön. Radiopuhelimeen olisin seuraavaksi tarvinnut paristovirtaa, kun vara-akkukin oli jo tyhjenemässä. Lopputulos on joka tapauksessa se, että ensi vuonna jätän aurinkopaneelin kotiin ja otan pelkät akut.


Kirjoittaja pistelee pitkin jänkää.

Retkipeitto eli quilt


Odottelin kylmiä pakkasöitä. Jopa niin kylmiä, että olisin saanut vihdoin määritettyä untuvapeittoni todellisen mukavuuslämpötilan. Haaveeksi ne kuitenkin vielä jäivät. Kylmin yö oli 2 astetta plussan puolella eli uusi ennätys sentään tuli. Viime vuonna samaan ajankohtaan kylmin yö oli -4 eli aika paljon lämpimämpää oli vuoden 2015 retkellä. Yritin pitää kommandopipoa päässä, mutta vartin jälkeen olin niin kuumissani, että otin sen pois ja nukuin loppuyön. Ihmettelen mihin olen aiemmin tarvinnut makuupussin huppua. Se tuntuu tällä hetkellä täysin turhalta. Peiton kanssa kaikki (erityisesti lämpötilan säätäminen ja peiton alle meneminen verrattuna makuupussiin) on moninverroin helpompaa.

Pertex Quantum toimii loistavasti sekä sisä- että ulkopinnan kankaana. Se ei hiosta paljastakaan ihoa ja hengityshöyryistä peiton kauluksen päälle tulleet pari tippaa vierähtivät kangasta pitkin alas. Kangas hylkii vettä, eikä ime tippoja itseensä.

Kolmen vuodenajan peittona tekelettä voidaan kuitenkin pitää, sillä nyt on syksy. Ja jos se toimii syksyllä, niin se toimii keväälläkin. Se on yhteensä kolme vuodenaikaa. Talvikäyttöön odotan siitä lisälämmikettä ahkioreissuille talvimakuupussin päälle tai sisälle. Tuskin maltan odottaa paukkupakkasia metsässä! Toivottavasti tulee kunnon talvi.


Katso vaikka, reissulla oli syksyn värit!

Majoitteet


Kuten jo tarinassakin sanoin, majoitteita porukalla oli monenlaisia. Minun molemmat Paulitarpit (cubenista teipattu ja liepeellinen malli), Haltin wing, Haltin kangaslaavu, Savotan Penalaavu ja yksi itse tehty suora laavukangas. Yhtään sisäteltallista katosta ei siis porukallamme ollut käytössä. Turhahan se sisäteltta onkin, varsinkin, kun ötökät eivät kylmässä öisin edes lentäneet ja häirinneet nukkujaa. Päivisin kyllä polttiaisia, mäkäräisiä ja itikoitakin oli vielä havaittavissa ajoittain melko runsaastikin.

Nukuin yksin cubentarpissa kaksi yötä ja kolmannen tuvassa. Jonkin verran kirkkaat yöt ja kostea maa ja kankaan alla puhissut nukkuja aiheuttivat kondenssia kankaan sisäpinnalle, mutta se valui kankaan pintaa pitkin alas eikä kastellut. Eihän kondensoimatonta tasaista pintaa ole olemassakaan, mikäli olosuhteet ovat otolliset. Mainio majoite se on ja cubenin valoisuus on iloinen asia.


Tikka T3 Hunter


Kiväärini ei nyt tällä kerralla muuten käyttöön tullut kuin kiikarointitarkoituksessa tunturien rinteiltä hirviä etsiessä. Tähtäinkiikari korvaa minulla katselukiikarit. Toki muutaman kerran pääsin kiväärini lataamaan, kun näin hirven, mutta en vielä tiennyt millaisesta eläimestä on kysymys tai hain ampumalinjaa. Omistan seurassani pienikaliiperisimman pyssyn. Minulla on .308 ja muilla .338 tai suurempi.

Yksi pienehkö murhe tuossa muuten niin hyvässä tuliluikussa on. Nimittäin joka syksy pitemmällä metsäreissulla puinen tukki turpoaa hyvin öljyttynäkin sen verran, että puu jumittaa painikkeen, josta painamalla lukon saa irti. Muuten sillä ei ole suurempaa väliä, mutta kuljetuksen ajaksi lukko olisi hyvä saada helposti aseesta erilleen muualle jemmaan. Laillista kuljettaminen (Ampuma-aselaki; Aseen kuljettaminen) on joka tapauksessa, mutta mieluiten kuskaan pyssyäni siten, että ainakin kaksi ampumiseen vaadittavaa osaa (yleensä lukko ja patruunat) ovat eri paikoissa kuin asepussissa oleva ase, jos se jostain syystä joutuisi vääriin käsiin. Tuo pienimuotoinen ongelma ajaa siihen, että rautoja on löysättävä tukista ja sitten vasta irroitettava lukko.


Tikka T3 Hunter .308 + Leupold VXII 3-9x40

 Mitä muuta voisi olla mukana?


Seuraavalle vuodelle hankintaan menee oikea nylkypuukko. Taittoteräinen, esimerkiksi EKA Sweden -valmistajalta. On se vaan niin paljon kätevämpi hirven nutun avaamisessa, kun pääsin sellaista nyt kokeilemaan. Sissipuukon terä on turhan pitkä ja ronski niissä hommissa. Muuten varusteet pelittivät oikein hyvin eikä välttämättömiä tarpeita tullut vastaan.



Tämän vuoden hirvijahdin käsittely onkin sitten minun osaltani paketissa jo ennen kuin se etelässä ehti alkaakaan. Blogissa vaihdan muihin aiheisiin. Polkupyöräjuttuja on luvassa ja uusia varusteprojektejakin on käynnistymässä ja on jo käynnissäkin. Tarppeja ja retkipeitto on nyt alkajaisiksi pyydetty tekemään ennen kuin omia juttuja ehtii taas puuhastelemaan... Opiskeluun liittyvistä asioista mainittakoon, että alan tekemään opinnäytetyötä lähiaikoina ja se homma saattaa välillä hieman nipistää retkijuttujen kirjoittamiseen käytettävissä olevaa aikaa, mutta päivityksiä on kyllä tulossa.


Jos varustelistalta löytyy jotain mistä haluaisit kuulla lisää niin älä epäröi kysyä. Kerron kyllä.

10 kommenttia:

  1. Mielenkiinnolla odotan syksyn varusteprojektejasi! Itselläni tarppi edistyy ja viikon tai viimeistään kahden päästä se on valmis. Sitten uutena projektina on lisäliepeiden ompeleminen Tarptent -telttaani. Siinä helmat jäävät nyt sivuilla 5-10 cm päähän maanpinnasta, mikä tuulisella säällä on liikaa.

    Talvea odotellaan täälläkin. Kesällä hankkimani talviteltta (Fjällräven Akka Endurance 2) ei ole vielä päässyt maastoon ollenkaan, kun ei sitä viitsi rinkassa kantaa enkä ole pyöräretkiäkään tehnyt. Talven lähiretkiä varten on tarkoitus hankkia Etolasta metallijalaksilla varustettu pikkupulkka (http://www.etola.net/Tuote/lasten_maailma/lumileikit/jalaspulkka) ja viritellä siihen liinat kuorman sidontaa varten. Pikkupulkka + lumikengät + pikkurinkka/reppu kulkevat vaikka paikallisliikenteen bussissa helposti kotoa retken lähtöpaikalle - isoa ahkiota ei sillä tavoin voi kuljettaa. Metsäsuksista puhumattakaan :)

    Noiden vara-akkujen kohdalla muuten päädyin omalla ruskaretkelläni samaan ratkaisuun, jota sinäkin mietit: ei aurinkopaneelia mukaan, vaan täyteen ladattu virtapankki. Eikä tuolla minun reissullani aurinkoa kyllä näkynytkään, joten senkin puolesta paneeli olisi ollut turha. Minulla oli lisäksi kameraan muutama täyteen ladattu akku mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa tekemistä on luvassa, liepeellisiä ja liepeettömiä Paulitarppeja ja quilt pyydettiin parhaista mahdollisista materiaaleista. Mahtava päästä tekemään, kun jätettiin kompromissit pois. Täytteeksi tulee tällä kertaa Cumulukseltakin tuttu kosteuskäsitelty (hydrophobic eli vesikauhuinen ;-) ) untuva. Kankaat Pertex Quantumia niin kuin omassanikin. :-) Siitä tulee hyvä yöajan lämmike pitkäksi aikaa. Äsken juuri tein materiaalitilaukset Puolaan, Saksaan ja Ouluun. ;-)

      Totta, tuulisella säällä täytyy ainakin tuulen puolelta majoite saada maahan kiinni. Äkkiä tulee vedontunnetta muuten. Se ongelma on kuitenkin onneksi helposti ratkaistavissa. Tuleeko liepeet kiinteinä joka puolelle vai mietitkö niille jonkun kiinnitystavan? Periaatteessa riittäisi, että olisi pätkä lievettä mukana ja sen kiinnittäisi vain tuulen puolelle, jolloin ilmanvaihto rajoittuisi mahdollisimman vähän :-)

      Pulkkaa tuli itsekin kiskottua ennen kuin tein ahkion :-D Todella hyvä ja edullinen ratkaisu talviretkille! Meren jäällä hiihdellessä varsinkin mainio, kun ei ole edes mättäitä, mistä voisi kaatua. Toimiva ratkaisu lyhyemmille retkille ja näppärä juurikin bussilla liikkuessa.

      Minulla oli muuten vielä 4 vara-akkua järkkäriinkin mukana :-D Kuvaus jäi aika vähälle, kun keskittyminen oli metsästyksessä. Kuvasin vain vajaat 200 ruutua reissulla enkä tarvinnut yhtäkään vara-akkua. Onnistumisprosentti kuvauksessa oli tällä kertaa hyvä. Iso osa oli varsin julkaisukelpoista materiaalia.

      Poista
    2. Aion laittaa liepeet kiinteästi telttaan kiinni, siis ompelemalla. Nykytilanne näkyy hyvin tästä kuvasta: http://www.tapanikunnas.net/wp-content/uploads/2015/03/DSC03735_wm-624x351.jpg. Toki lumettomassa maastossa varvikkoa on aina sen verran, että tuo rako kapenee. Teltassa on ilmanvaihto järjestetty niin, että kummankin päädyn kolmiot ovat tarvittaessa avattavissa (voi avata myös sateella ilman, että vettä tulisi sisälle asti) ja tuloilma otetaan sitä kautta. Poistoilma menee sitten ulos teltan kaaritunnelin vieressä olevista räppänöistä.

      Liepeiden alle jäävä rako on teltan päätyjen lähellä noin 5 cm ja kaaren kohdalla noin 10 cm. Ajattelin tehdä lisäliepeet, jotka jatkavat helmoja päätyjen lähellä 10 cm ja kaaren kohdalla 15 cm, jolloin ne saa kunnolla maata pitkin ja talvikäytössä voi vaikka laittaa vähän lunta päälle painoksi. Liepeisiin tulee kiinnityslenkit, joilla ne saa ankkuroitua maahan.

      Koska teltta kuitenkin pystytetään jompikumpi pääty tuulta kohti, säilyy ilmanvaihto näinkin toimittaessa riittävänä.

      Poista
    3. Laitan itse liepeellisiin tarppeihin narunpätkät saumaan, joiden avulla liepeet saa myös rullattua ylös tarvittaessa. Voit pohtia onko sinun majoitteessasi sellaista tarvetta.

      Jos et halua ottaa liepeiden ankkurointia varten lenkkeihin kiiloja ottaa painoksi mukaan tai veistellä niitä reissussa puusta, niin lievettä voi myös hieman leventää, jolloin päälle saa noukittua painoksi esimerkiksi kiviä tai risuja.. En tosin tiedä kumpi vaihtoehto on painon kannalta parempi ratkaisu :-) Ihan vain pohdittavaksi heittelen ajatuksia.

      Kuulostaa siltä, että ilmanvaihto on toteutettu teltassasi hyvin. Aina hyvä, jos jotain säätöä löytyy.

      On sillä ainakin henkinen vaikutus, kun on jotain voi tehdä ilmanvaihdon eteen ;-) Vähän samaan tapaan niin kuin kuulin joskus, että oli testattu vaikutusta käyttäjätyytyväisyyteen asentamalla huoneen nurkkaan ilmanvaihdon tehostuspainike, jota ei oikeasti ole liitetty mihinkään järjestelmään. :-D

      Poista
  2. "Vaikuttaa siltä, että aurinkopaneeli on lyhyillä retkillä turha, kun valmiiksi auringosta ladatuilla akuillakin pärjäilee."

    Olen tullut samaan tulokseen. Alle kahden viikon reissuille en viitsi itse paneelia ottaa ellei ole jotain poikkeuksellisen suurta virrantarvetta (ei ole vielä ollut). Akuilla pärjää hyvin ja jos vara-akut ovat kalliita tai vaikeasti saatavilla niin kiinalaisilta saa edullisia ja toimivia virtapankkeja USB-lataamiseen (joka yleislaturilla taipuu myös esim. järkkärin akuille, mutta häviöitä tulee).

    Hieno hirvireissu teillä ollut taas. Kateelliseksi pistää. No, oma jahti alkaa lauantaina ja jatkunee useamman viikonlopun ajan. Ihan perinteiseen tapaan täällä etelässä.

    Tuleviin juttuihin toiveen esittäen: en ole törmännyt Cuben-paulin teko-ohjeisiin? Olisi kiva saada sellainen yleisluontoinen artikkeli cuben-kankaan työstämisestä: mitkä ratkaisut ovat osoittautuneet toimiviksi ja kestäviksi ja miten ne on helpoin tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota järkkärin akkujen retkilatausmahdollisuutta minulla ei vielä ole. Tosin minulla on nyt EOS650 -kameraani 4 vara-akkua. Kävi pieni työtapaturma, kun tilasin pari netistä ennen Vätsärin reissua ja ne eivät ehtineetkään tulemaan ennen lähtöä ja piti hakea Tampereen kaupasta toiset. Netistä ostetut tulivat vasta reissun aikana. Yhdellä akulla ottaa noin 400-450 kuvaa eli viidellä loppuu tila jo 16G muistikortistanikin...

      Käsittämättömän komea ruska ja kelit sattui tämän vuotiselle hirvireissulle. Vuoden odotetuin metsäretki ei pettänyt tälläkään kertaa ja kohta jo lasketaan aamuja taas seuraavaan. Hienoja tilanteita hirvienkin kanssa sain (13 elävää hirveä näin alle 100 metrin etäisyydeltä 4 päivässä), vaikka en aivan toivotulla tavalla houkuttelussa onnistunutkaan ja kaadot menivät tällä kertaa kavereille. Se heille (välillä) suotakoon. Otan sitten ensi vuonna takaisin... ;-)

      Noniin, pääsette sitten heti aloitusviikonloppuna metsään. Jahtionnea!

      Kiitos juttutoiveesta! Cubenin työstämisestä ei taida suomenkielellä hirveästi löytyä asiaa. Voisinkin omia työtapojani hieman avata! Hyvä idea. Sekä hyviä että huonoja toteutustapoja tässä onkin kantapään kautta opetellessa tullut vastaan, eikä aivan kaikkiin kiinnityksiin ole vielä edes ratkaisuja...

      Poista
    2. Nuo kiinalaiset virtapankit ovat usein halpoja, mutta kapasiteetti onkin sitten arpapeliä. Hyvällä tuurilla voi saada hyvänkin. Minä löysin Prismasta keskihintaisen virtapankin (3000 mAh, 25 eur), joka vaikuttaa ensitestien perusteella hyvältä. Painoa sillä on vain 97 grammaa. Merkki on KingCamp ja siinä on myös 0,6 W aurinkopaneeli, jonka teho riittää ainakin sytyttämään latauksen merkkivalon ;)

      Poista
    3. Aika edullisesti näemmä saa nykyään noita pienitehoisilla aurinkopaneeleilla varustettuja virtapankkeja. Kaverikin sellaista juuri minulle esitteli viime viikolla, mutta eipä jäänyt merkki mieleen. Liekö ollut samanlainen.

      Poista
  3. Tassa olisi ehka erillisen jutuaihe, Wing'ia lukuunottamatta kun ovat aika laajasti kaytossa:
    "majoitteita porukalla oli monenlaisia. Minun molemmat Paulitarpit (cubenista teipattu ja liepeellinen malli), Haltin wing, Haltin kangaslaavu, Savotan Penalaavu ja yksi itse tehty suora laavukangas. Yhtään sisäteltallista katosta ei siis porukallamme ollut käytössä."

    Varmaan reissun paalla vertailittekin, ja jos et muistista saa suoraan kirjoitettua, niin onpahan veruke saunaillalle?

    yt. luuppi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia juttuvinkistä! Hyvinkin voisin niistä kirjoittaa kevään mittaan. Laitan muistiin. Pääosin nuo samat vermeet ovat olleet käytössä jo monena vuotena, joten kyllä niistä on kokemuksia jaettavaksi.

      Saunaillalle toki aina keksii verukkeen ;-)

      Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!