Sivut

tiistai 7. heinäkuuta 2015

Viltin suunnitelmia ja materiaalipohdintaa

Mitoituksia. Sama kuva katsottavissa ehkä selkeämpänä myös Driven albumissa (klikkaa tästä).

Quiltin mitoitukset ovat edenneet siihen pisteeseen, että osasin jo tilata kankaat ja untuvat. Paketti tulee ulkomailta eikä todennäköisesti ehdi tällä viikolla enää Suomeen. Eilen tekemälläni laskurilla (linkki postaukseen, josta laskuri löytyy) mitoitin untuvat noin -7 asteen mukavuuslämpötilalle. Otin hieman varman päälle, että ainakin nollakelissä tarkenisi ilman vaatetusta. Mitoitus on kuitenkin sen verran teoreettinen, että käyttökokemukset vasta osoittavat todellisen mukavuuslämpötilan sitten, kun viltti on valmis. Tuskin maltan odottaa!



Täkin mitat:

Korkeus: 1900 mm
Leveys (suurin): 1400 mm
Leveys (pienin): 1100 mm
Jalkapussi: n. 900 mm

Mitat on melko suurelta osin hatusta vedettyjä/hihasta ravistettuja. Löysin tosin useita valmiita quilttien mitoituksia ja yritin niistä hieman katsoa vinkkiä. Olen 184 cm pitkä, joten ei tuon ainakaan lyhyeksi pitäisi jäädä. Kangasta tulee vähän ylimääräistäkin, joten pieni pidentäminen on vielä mahdollista. Jalkopäätyyn teen noin 900 mm pitkän kiinteän pussin, johon ompelen untuvatäytteisen pohjakappaleen.


Tilatut materiaalit:

- 2 m Pertex Quantum Ripstop-Nylon -kangasta, musta (35 g/m^2)
- 2 m Pertex Quantum Ripstop-Nylon -kangasta, punainen (35 g/m^2)
- 350 g FP 700 -untuvaa
- 2 m kuminyöriä kaula-aukon kuristamiseen


Mielelläni kuulisin käyttökokemuksia Pertex Quantum -kankaasta, jos sellaisia lukijoilla on. Ainakin useissa laadukkaiden makuupussivalmistajien pusseissa kyseistä kangasta on käytetty eli olettaisin kyseessä olevan hyvän materiaalin. Mukava tutustua tässä projektissa myös aivan uuteen kankaaseen. Aika vähiin meni vaihtoehdot, kun lähti hakemaan mahdollisimman kevyttä untuvankestävää (downproof) neulosta. Kevyempääkin olisi ollut. Metrihinta vaan pompsahti sen verran kevyemmissä, että valitsin tämän joka ei ollut aivan halvin, mutta ei myöskään kallein.

Olisin käyttänyt suuremman FP -arvon untuvaa, mutta sitä ei ollut nyt helposti saatavilla. Jouduin lisäämään untuvan määrää tästä syystä noin 60 grammaa, jotta sama eristävyys toteutuu. Toisaalta säästin muutaman euron. Tällä ei ole suurta merkitystä käytännössä. Teoreettinen quiltin loppupaino huitelee noin 550 gramman paikkeilla. 

Tämänhetkinen kolmen vuodenajan makuupussini on mukavuuslämpötilaltaan +1 ja painoa on 1735 grammaa. Onkohan todella mahdollista, että eristemateriaalin vaihtamisella untuvaan retkipeitteen paino tippuu 1200 grammaa ja mukavuuslämpötila laskee alle nollan? Siitä saamme osviittaa ehkä jo Vätsärin reissulla reilun parin viikon päästä, jos tämä nyt siiheksi ehtisi...

8 kommenttia:

  1. Moi,

    mielenkiintoisia projekteja sinulla! Itsellä ei neula pysy käsissä mutta yleensäkin nämä DIY-jutut ovat mukavia seurata.

    Pitää kommentoida tuohon vertailuun nykyiseen makuupussiisi. On totta, että kantamuksesi todennäköisesti kevenevät tuon laskemasi 1200g, mutta pitää myös huomioida, että löytyy noin kilon (ja allekin) untuvamakuupusseja joilla päästään alle nollan mukavuuslämpötiloihin. Eivätkä nämä vielä edes maksa maltaita. Toki et tuollaista väittänytkään vaan vertasit nykyvarusteitasi, ymmärrän kyllä.

    Makuupussissa on huppu jota viltissä ei ole - tällöin tarvitset varmaankin pipoa yöllä. Ja pipo tietysti painaa, jolloin tarkka vertailu tulisi tehdä viltti+pipo vs. makuupussi. Toisaalta jos pipo kulkee muutenkin reissussa, niin... En halua viilata pilkkua, kunhan tuon tässä jotain mietteitäni esiin asian tiimoilta. En myöskään ole mikään grammari vaikka paino/hyötysuhde-asia omalla tavallaan kiinnostaakin.

    Untuvasta vielä - saitko mitenkään tuota eettistä puolta selvitettyä eli onko untuvan alkuperästä tietoa?

    Hyviä ompeluhetkiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!

      Kiitos viestistä ja kiva kuulla, että seuraat näitä projekteja. Kuten tässä joku on voinut huomata, olen täysin höynähtänyt varusteiden itse tekemiseen. Kannattaa kokeilla. Ompelukoneen käyttö ei ole alkukankeuksien jälkeen mahdotonta :-) Minäkin opin.

      Tämä viltti on minulle aivan uusi aluevaltaus ja vaikuttaa siltä, että Suomessa ei moisia juuri ole vielä käytössä tai ainakaan käyttökokemuksia ei ole juuri jaettu nettiin. Siksi oikeastaan päädyin vilttiin, että saan itselleni luotettavaa tietoa kyseisen tyyppisestä varusteesta ja voin jakaa sitä tätä kautta muillekin. Se hyvä puoli tässä on myös, että viltistä on helppo tehdä halutessaan myöhemmin makuupussi lisäämällä vetoketju, eristekaistale vetoketjun päälle ja huppu.

      En pidä itseäni sen kummemmin grammanviilaajana, mutta jos teen uuden varusteen, niin yleensä teen sen kevyempänä kuin edellinen on. Siksi vertaan painoa aina edelliseen omistamaani vastaavaan varusteeseen. Tulisi todella kalliiksi, jos pakkomielteisesti käyttäisin kevyimpiä mahdollisia raaka-aineita.. Kestävyys/käyttöikä voisi siinä kärsiä, joka olisi todella huono asia.

      Hyvä pointti, että pään- ja ehkä osittain kaulanseutukin täytyy pitää lämpimänä muilla keinoilla, jotka tietenkin painavat x grammaa. Kesäaikaan tuskin on ongelmaa, mutta käytön venyttäminen aikaisemmasta keväästä mahdollisimman myöhäiseen syksyyn vaatii käytännön testiä, jota onkin runsaasti luvassa loppuvuoden aikana. Lupaan huomioida myös pipon ja mahdollisen kaulaliinan/vastaavan painovertailussa, kun käyttökokemuksiani arvioin :-)

      Untuvan alkuperän sekava määrittäminen valmiissa tuotteissa on ollut suurin syy, että minulla ei ole koskaan aiemmin ollut untuvatuotteita. Nyt pyysin untuvan myyjältä selvityksen untuvan alkuperästä. Sain vastauksena, että untuvat ja höyhenet on otettu kuolleista linnuista. Luottaako siihen sitten vai ei..? Päätin tällä kertaa luottaa.

      Kiitos :-)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Moro,

      Valitettavasti Suomesta en löytänyt tähän projektiin materiaaleja, joten ostin saksalaisesta extremevarusteisiin ja -materiaaleihin erikoistuneesta verkkokaupasta.

      Poista
    2. Moi, tuohon Extrem Textilin untuvaan:

      (Euroopassa ja amerikassa on käytössä eri standardit fb-lukemalle, jonka erotus on 100.)

      Onkohan kyseessä eurooppalaisen standardin mukainen fill power lukema? Se tarkoittaisi sitä, että Extremen 700fb untuva = amerikkalaisten 800fb untuva. Eli ei olisi niin 'huonolaatuista' kuin ensin luulisi.

      Täytin myös oman peittoni tuolla 700-untuvalla. Backpackinglightissa puhuttiin että nuo >850fb untuvat olisivat erittäin herkkiä kosteudelle ja toimisivat parhaiten aavikolla. Ompelin peittooni kuitenkin helposti aukaistavan 'luukun' kanttinauhasta, jonka kautta pystyy untuvat tarvittaessa vaihtamaan. Kyseessä siis ns. "Karo Step Quilt".

      Poista
    3. Moro,

      Kiitoksia kommentista. Luin itsekin tuosta standardiasiasta hiljattain. Olettaisin että extremtextil käyttää Euroopan standardia, mutta ei sitä taideta ilmoittaa missään.

      Laskurini on tehty Amerikan standardin mukaan eli teoriassa ainakin varmuusvarat voisi unohtaa käytettäessä eurooppalaista untuvaa.

      Minullakin saumat on tehty siten, että untuvaa voi lisätä/vaihtaa. Kosteusongelmia ei ole esiintynyt, mutta pisin reissuni onkin ollut vain kuuden peräkkäisen yön mittainen viltin kanssa.

      Kuulostaa hyvältä. Löytyykö viltistäsi kuvia jostain?

      Poista
    4. Valitettavasti en ole saanut nettiin kuvia, mutta oikeastaan otin vaikutteita näistä kahdesta nettilinkistä:

      https://www.hammockforums.net/forum/showthread.php/110681-Yet-another-ultralight-karo-step-summer-top-quilt

      https://www.youtube.com/watch?v=lhVgUGx0xAM


      Oma peitto EI kuitenkaan ole kopio ensimmäisen linkin peitosta; eli omat peiton speksit ovat:

      Sisäkankaan pituus 76" ja leveys 54"/45". Ulkokankaan pituus 78" ja leveys 56"/47".¨

      Molemmat kankaat on jaettu 5x7 karo-stepillä, eli piirretään 5 neliötä leveyssuunnassa ja 7 pituussuunnassa, jolloin lokeroiden mitoiksi esim. sisäkankaassa muodostuu neliömäinen ~10 6/8 tuumaa. Pientä pituuseroa lokeron neliön pysty- ja vaakaseinämissä, jolla siis ei ole erityistä merkitystä.

      Kuten toisen linkin videossa selostetaan, ja tuosta minun peiton ulkokankaan pituudesta ja leveydestä huomaa, niin kyseessä vieläpä "differential cut" karo, eli päällikankaan lokeroiden koko samalla 5x7 karolla on noin 11 2/8 tuumaa.

      Jotenkin jäänyt vaikutelma, että moni oikaisee mutkat suoriksi karo-step peiton ompelussa siinä, että tekee päällikankaan lokerot samankokoiseksi kuin sisäkankaassa. Voin olla myös väärässä.

      Lokeroitten väliseinämien korkeus on minulla noin 1". En nyt muista tarkkaan, mikä oli lopullisen peiton loftin korkeus, mutta vahvasti veikkaan että noin 2-2,5 tuumaa. Extrem Textilin untuvaa pakkasin 250g. Näillä spekseillä en uskaltaisi yhtään vähempää, ehkä pakkaisin mieluummin jopa 300g. Tuo untuvaan riittävyys epäilytti alusta alkaen, joten sen takia tein kaksi asiaa: helposti auki revittävän luukun ja peiton pyöreään päätykappaleeseen revin APEXista täytettä untuvan sekaan - tuntuu toimivan ja säästi untuvaa muualle.

      Poista
    5. Vielä tärkeähkö lisäys tuohon edelliseen viestiin.

      Väliseinän pituus on 6 tuumaa. Tämä pituus tuntuu toimivalta, eli untuva näyttää pysyvän paikoillaan, mutta pienellä napakalla tamppaamisella liikkuu pois lokerosta.

      ---

      Peitto oli siis ensimmäinen quilt-ompeluprojekti, ja nyt on suunnitelmassa tehdä toinen vastaava, johon pyrin käyttämään tästä ensimmäisestä opittua tietoa.

      Tällä hetkellä tuntuu, että kannattaa karoa ommellessa lähteä liikkeelle siitä, että ennen lokeroitten ompelua, kannattaa ommella nyörikuja ym yläreunaan kiinni, jolloin ompelujälki muodostuu kauniimmaksi. Toiminnalliselta kannalta sillä ei ole merkitystä. Ylimmän ja alimman karoneliön vertikaaliset väliseinät lyhyemmäksi, koska muuten reunan ja väliseinän väliin jää vain 2 tuuman aukko -> vaikeuttaa erityisesti ompelua.

      Ja jotain pientä muuta säätöä, eli vaikkapa sen footboxin kankaisen 'suojakolmion' hylkääminen ja sen tilalle jokin leveä (50mm), pehmeä viskoosinen ripsinauha. Eli ei kannata ommella kankaista suojakolmiota. (Siis se mikä estää ommellun footboxin repeämisen saumastaan)

      Pahoittelut floodaamisesta!

      Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!