Sivut

torstai 23. heinäkuuta 2015

Vätsärin reissun varusteet kuvissa ja grammanviilausta

Varusteet ylhäältä alas ja vasemmalta oikealle lueteltuna: Thermarest Solite L -solumuovi, Haglöfs 60 l rinkka, teleskooppivapa+kela, vieherasia, 1 litran pullo, kenttäpakki, taittomuki, tiskiharja, ensiapupakkaus/varustekorjaus, Thermarest AllSeason -ilmapatja, tarpin hyttysverkko, naruja, Cuben-tarppi, Quilt, vedenpitäviä pakkauspusseja, irtohihnoja, muistiinpanovälineet, tulitikkuja+sytkäri, lämpömittari, puukko, kompassi, kangaskartta, retkisaha, vessapaperi, kiilat, aurinkopaneeli ja kameravarusteet. Spork, hammasharja ja kännykkä jäi kuvasta pois.

Pakkailin eilen Vätsäriin lähtevät varusteet ja vaatteet tekemäni varustelistan mukaisesti. Linkki varustelistaan löytyy postauksesta "Vätsärin varustelista" klikkaamalla tästä. Klikkaamalla varustelistassa olevia linkkejä pääset lukemaan kyseisestä varusteesta tarkemmin.

Toinen kuva varusteista. Vasemmassa yläkulmassa oleva kasa kenkiä ei lähde mukaan.

Vaatteet vastaavasti lueteltuna: vaelluskengät, 3x sukkia, kevyet kesähousut, 3x alushousut, villasukat, anorakki, pitkät kalsarit, sandaalit, pipo, kaulaliina, 2 x intin pooloja, lierihattu+hyttysverkko, fleecetakki, vyö ja vaippaharso (pyyhe). Pohdin vielä tarvitsenko tuulenpitävät housut.

Tuollaisilla varusteilla ajattelin pärjäillä noin viikon maastossa. Painoa kaikilla varusteilla yhteensä on vajaat 16 kiloa ja noin kymmenen niistä on rinkassa. Lisäksi tulee tietenkin muutama kilo evästä eli ollaan lähellä 20 kilon lähtöpainoa. Palaan eväspuoleen todennäköisesti tarkemmin reissun jälkeen.

Sitten siihen grammanviilaukseen... Oma mielipiteeni on, että olennaisempaa oman terveyden, liikkumisen mukavuuden ja vammojen välttämisen kannalta on viilata grammoja itsestään kuin viikon vaelluksen varusteista. Mielestäni on täysin turhaa pohtia yksittäisen varusteen painoa, jossa kuitenkin puhutaan yleensä vain sadoista grammoista, jos kantaa 1-2 rinkan painoa vyötäröllään. Alentamalla painoaan riski erilaisille tapaturmille alenee ja liikkuminen muutenkin (vaikka sitten hieman painavamman rinkan kanssa) on kevyempää. Vähemmän tulee myös ylipainon aiheuttamia vaivoja, jotka voivat estää koko vaellukselle pääsemisen. Ultrakevyet varusteet myydään kaupassa kalliina, mutta viilaamalla grammoja itsestään säästää, koska ei tarvitse edes juurikaan syödä.

Otin kuukausi sitten tavoitteekseni "viilata" itsestäni 3 kiloa ennen tätä vaellusta. Onnistuin melkein. Hackers diet -sivusto, jonne olen kirjannut painoani melkein päivittäin, näyttää, että painoni on tippunut aikavälillä 21.6-23.7.2015 75 kilosta 72,3 kiloon. Jätin arkiaamuisin aamupalan pois ja muutin suurimmalla osalla lounaista suhteeksi 70/30, eli lapoin lautaselle enemmän salaattia. Muutaman kerran olen käynyt syömässä lounaaksi pelkän salaatin ja toisaalta muutaman kerran hampurilaisella. Nälästä en ole kärsinyt lainkaan, mitä nyt ennen lounasta on vähän jo alkanut hiukomaan. Painon pudottamista on turha ottaa liian vakavasti, vaan pienillä muutoksilla ruokavalioon voi kääntää painon laskuun ja samalla syödä terveellisemmin. Tietenkin liikunnan lisäämisestä on aina hyötyä ja pelkästään painon kirjaamisesta ylös näyttää olevan apua, kun tulee seurattua tarkemmin syömistään. 

Vaikka tuntuu, että laihduttamisesta on tehty kaikenmaailmankuurien kautta monimutkaista, niin käytännössä ihminen laihtuu silloin, jos hän syö vähemmän kuin kuluttaa.

Kuvaaja Hacker's diet -sivustolta. Punainen viiva kuvaa hakkerin laskemaa todellista painoa, jotka kone laskee päivän kohdalle syötetyn painon perusteella (valkoinen täplä). Keltainen katkoviiva kuvaa annettua tavoitearvoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!