Sivut

maanantai 20. heinäkuuta 2015

Quilt-projekti: Työvaihekuvia 2 ja erilaisia tapoja sulloa untuvia pussiin

Kokeilin imurin avulla täyttää untuvaosastoja...
Loppuviikolla, olisiko ollut perjantai-iltana, vilttiprojekti jatkui untuvien laittamisella omiin osastoihinsa. Kokeilin höytyvien laittamiseen useampaa erilaista tekniikkaa. Tässä lyhyesti selitettynä käytetyt tekniikat.

Aluksi testasin Thermarestin iltatäytteisen alustan mukana tullutta alustantäyttöpuhallinta. Ajattelin, että tuolla voisi saada imaistua untuvia suoraan säkistä ja puhallin puhkuisi höytyvät letkua pitkin peitteen sisään. Asetin untuvapussin vaa'alle ja virittelin puhaltimen ja letkun valmiiksi, mutta hyvin nopeasti selvisi, että teho ei riitä alkuunkaan. Alustan täyttämiseen suunniteltu puhallin oli aivan liian hidas täyttöhommaan, kun minuutissa onnistuin vain noin gramman saamaan untuvia peiton sisäpuolelle. Hylkäsin työmenetelmän hitaana, vaikka hyvä puoli siinä olisi ollut untuvien tauoton virta.

Olin löytänyt aiemmin netistä videon, jossa joku laittoi untuvia makuupussiinsa imurin avulla. Kokeilin sitä seuraavaksi. Laitoin imurin putken jatkopalan väliin hyttysverkon ja imaisin putken sitä myöten täyteen untuvia. Onnistuin saamaan putkeen 7 grammaa untuvaa, kun hieman sulloin lopuksi. Untuvien piti lähteä imurin putkesta puhaltamalla täkin sisään, mutta niin ei tapahtunut, vaikka työnsin ilmaa keuhkoistani naama punaisena. Höytyvät olivat jumissa ja jouduin pitkällä tikulla työntämään untuvat sisään. Tämäkin tuntui liian hitaalta ja työläältä tavalta, tosin untuvia ei tässä vaiheessa vielä ilmassa leijaillut.

Kahdesta A4:stä tehty suppilo.
Kolmantena tein kahdesta A4:stä suppilon, laitoin sen untuvaosaston suulle ja aloin käsin nostamaan untuvia suppiloon. R a u h a l l i s i l l a  liikkeillä toimien tämä tuntuikin sujuvimmalta tavalta, vaikka jokunen untuva välillä karkasikin taivaan tuuliin. Lehmän hermoille oli tällä keinolla tilausta. Aluksi sain hädin tuskin gramman yhdellä kourallisella, mutta pikkuhiljaa onnistuin saamaan kerralla tiiviimmän nipun aikaiseksi ja parhaimmillaan yhdellä kerralla meni viitisen grammaa suppilon läpi. Tällä tavalla laitoin yhteensä noin 300 grammaa untuvaa pystysuuntaisiin osastoihin ja tämä tuntui näistä kolmesta kokeillusta itselle sopivimmalta tavalta toimia. Aikaa kului pari tuntia.


Pystysuuntaisten lokeroiden täyttämisen jälkeen sain blogin lukijalta vinkin (Postaus: Työvaihekuvia 1) tehdä A4 -paperista hylsyn, sulloa se täyteen ja sitten tikulla/puhaltamalla laittaa untuvat lokeroihinsa. Kokeilin tätä viimeisen eli kaulan kohdalle tulevan vaakasuuntaisen lokeron ja jalkapussin päätykappaleen täyttämisessä. Varsin oiva tapa toimia ja untuvahukka jää pieneksi. Yhteen A4 -hylsyyn sain parisenkymmentä grammaa untuvaa laitettua kerrallaan.

Viimeisen osaston täyttäminen menossa.

A4-paperista tehty hylsy täynnä untuvia.
Äsken sain ommeltua viimeiset isommat saumat ja periaatteessa tämä quilt on nyt hyvin pitkälti valmis, langanpätkien leikkaamista ja pakkauspussia vaille. Otan tarkemmat kuvat päivänvalossa pienemmillä ISO-luvuilla lähiaikoina ja arvioin samalla hukattujen untuvien määrää ja punnitsen lopputuloksen. Pussin tämänhetkinen paino on 614 grammaa.

Ensivaikutelma on, että tämähän on aivan loistava, mutta saapa nähdä mitkä ovat tunnelmat perjantaina starttaavan viikon Vätsärin reissun jälkeen...!

Jalkapussin päätypalaa kiinnittämässä.

Valmis quilt. Tarkemmat kuvat yksityiskohdista tulee myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!