Sivut

tiistai 27. tammikuuta 2015

Paulitarppi

Ensimmäinen ruutupaperista tehty pienoismalli, 1/10.
Kotiuduttuani Pukalan virkistysmetsän virkistävästä metsäreissusta aloin alitajuisesti pohdiskelemaan 

a) isompaa
b) suojaavampaa tarppimallia. :-)

Verkossa surffaillessani satuin löytämään Andy Howellin kirjoittaman arvostelun MLD:n Trailstar suojakankaasta. Kannen kuvassa joku pötkötti tarppinsa alla vuoristossa. Rullailin tiedostoa alaspäin ja muista kuvakulmista päättelin, että tarppi oli ommeltu muotoon viidestä saman muotoisesta kolmiosta. Ajattelin, että se on siinä! Malli vakuutti minut todella heti ensisilmäyksellä. Alkoi hurja pohdiskelu ja kolmion kulmien laskeminen. Josko tekisikin sitten semmoisen. Piirsin muodon paperille monesta suunnasta, tein pienoismalleja, laskin kangasmääriä, vakuutuin lisää.

Mitoitin oman versioni siten, että pystyin tekemään yhden kolmion 148 senttiä leveästä taffetan kangaspakasta. Silloin maanvastaisen sivun pituudeksi muodostuu 200 senttiä ja korkeudeksi korkeimmillaan reunat maassa kiinni 130 senttiä. Mitat eivät täsmää MLD:n ilmoittamiin mittoihin missään suunnassa. MLD ilmoittaa maanvastaisen sivun pituudeksi 218 senttiä ja korkeuden on kerrottu olevan noin 110 senttiä (44 tuumaa). Korkeuteen voi vaikuttaa pystytystavalla suuresti. Ja toisaalta jo mitoitusvaiheella on suuri merkitys, mikäli kangaskolmion kulma on huipulla suurempi, muodostuu pystytyksestä matalampi. En tiedä millä kolmion kulmilla MLD Trailstar on tehty, mutta vaikuttaa siltä, että se on ehkä hieman matalampi. Eli kolmion huippukulma olisi isompi. Mene ja tiedä, mutta se syntyisi samanlevyisestä kangaspakasta pidentämällä maanvastaista sivua 18 senttiä joka reunalta. Toisaalta asialla ei ole mitään väliä, vaan tämä on minun oma tarppini, jonka geometriaan sain inspiraation toisesta. Sellaista on varmasti tapahtunut myös muussa teollisuudessa. :-D Olen pyrkinyt optimoimaan kolmion kulmat siten, että korkeutta olisi mukavasti lattiapinta-alan liikaa pienenemättä.


Ketjukäyrä piirrettynä kaavapaperille.
Aloitin "Tarpin ompelua" -ketjun Vaellusnettiin syksyllä 2013 sen jälkeen, kun olin jo tilannut kankaat projektiini. Malli aiheutti aluksi paljon keskustelua, mutta käytännön kokemuksia ei Suomesta yllättäen löytynyt. Löytyykö lukijoista Trailstarin käyttäjiä?

Mututuntumia löytyi sitten sitäkin enemmän suunnasta jos toisestakin. Epäilyksiä herätti ainakin majoitteen ja sen alla yöpyvän retkeilijän selviytyminen tuulisista ja lumisista olosuhteista. Itse olen selvinnyt tähän asti joka kelissä hyvin vaikka on lunta tullut vaakatasossa tai tuulenpuuskat olleet yli 20 m/s. Ainakaan vielä eivät ole rajat tulleet vastaan.  Mielelläni lukisin lisää myös Paulitarpin/vastaavien käyttäjien kommentteja tästä! Olen jo myynyt näitä useita ja lähettänyt kymmenille henkilöille ohjeenkin tarpin tekemiseen, joten nyt tämän muotoisen majoitteen käyttäjiä jo on kotimaassakin...

Jo alkuvaiheessa foorumilla tuli puheeksi ketjukäyrä, "cat(enary) cut/curve". Se siis tarkoittaa muotoa, johon ketju asettuu, kun sitä roikotetaan kahdesta pisteestä. Päätin lisätä haastetta saumoihin sen verran, että kokeilin käyrää, koska lopputuloksena kankaan piti näin kiristyä huomattavasti helpommin kuin perinteiset suoraksi leikatut ja ommellut kankaat. Niin se todellakin tekeekin! Käyrän syvyytenä olen käyttänyt noin neljää senttiä 180 cm matkalla.

Aluksi tein tietenkin kaavan kattokolmioille. Kaavan avulla kankaan leikkaaminen on todella helppoa! Aina kannattaa tehdä kaava. Tulee varmasti saman muotoisia kangaskappaleita ja se on käytettävyydeltään optimaalisen ja ulkonäöltään siistin lopputuloksen edellytys. Lisäksi työn toistaminen jälkikäteen on huomattavasti helpompaa. Alla on muutama kuva ensimmäisen Paulitarpin tekemisestä. Nyt niitä onkin tullut tehtyä jo aika monta... :-)


Kolmioiden leikkailua.
Kaikki saumat vievät huipulle. :-)
Vanha ompelukone. Tuo hajosi jo ajat sitten.




Ensimmäisiä pystytyksiä, Eino-myrskyssä 2013.


Yläpuolella kuva ensimmäisestä tuulitestistä. Eino-myrskyn puuskat olivat nopeudeltaan parikymmentä metriä sekunnissa. Viestin lopussa myös linkki myrskyssä kuvattuun videoon.

Huipulla on lenkki tarpin pystyttämiseksi ilman keskitolppaa




Keskitolpan tuppi mahdollistaa tolpan asettamisen vinoon.


Eräänä päivänä pohdiskelin suojakankaani alla, että on harmi, kun keskisauva pönöttää juuri tarpin korkeimmalla kohdalla, vaikka varsinkin yksin leiriytyessä juuri siihen kohtaan haluaisi istahtaa. Keksin ratkaisuksi ommella huipulle lyhyen suustaan suljettavan "putken". Sen ansiosta keskitolpan voi asettaa vinoon ja näin korkein tila jää hyötykäyttöön :-) Siitä kuva vieressä. Samaa ideaa olen hyödyntänyt myös suorissa tarpeissa hyvin kokemuksin.






Nurkkien naruiksi tutkailin useita erilaisia vaihtoehtoja ja päädyin 2 milliä paksuun polyesterinaruun. Vahvaa ja edullista, helposti solmittavaa nyöriä. Ja sitä saa vieläpä suomalaisesta verkkokaupasta kätevästi. Sain "Korpijaakolta" vinkin, että solmuna voisi käyttää niin sanottua Blake's Hitch -kitkasolmua. Harjoittelin solmun pyöräyttämisen ja hämmästyin sen pätevyydestä. Todella näppärä ja varmasti pitävä helposti säädettävä kitkasolmu! Sopii moniin muihinkin sovelluksiin kuin pelkästään tarpin nurkkanaruihin, joissa vaaditaan vedossa lujasti pitävää, mutta helposti pituudestaan säädettävää narua. Ilmeisesti alunperin solmua on käytetty kiipeilytouhuissa, joten jos joku sen varassa uskaltaa roikkuakin, niin kyllä sen varaan uskaltaa majoitteensakin virittää. :-D

Yksinkertainen, mutta kätevä säädettävä nurkkanaru Blaken solmulla.

Nurkissa olevat kiinnikkeet ovat tehty 20 mm leveästä vahvasta nauhasta ja ommeltu vahvikkeen kanssa kiinni kattoon. Olen testannut nurkan roikkumalla sen varassa eli varmasti on riittävän kestävä :-) Alla pari kuvaa nurkkien kiinnikkeistä ja ompelutyylistä... Kiinnikkeitä tarpin reunassa on yhteensä 10 kappaletta, nurkissa ja nurkkien välissä.





Tarppi on käynyt läpi monia kehitysvaiheita ja siitä on jo aika monta eri versiota olemassa, mutta tässä lyhykäisyydessään aluksi tämän perusmallin historiaa. Käyttökokemuksiakin päivittyy muihin postauksiin myöhemmin, mutta voin sanoa, että olen ollut joka reissulla tähän majoitteeseen enemmän kuin tyytyväinen. Öitä on nyt takana kolmisenkymmentä. Olen tehnyt Paulista myös liepeellisen version (875 g), suurennetun version liepeillä tai ilman katossa olevin myrskykiinnikkein (n. 1900 g) ja "painottoman" version cuben fiber -purjelaminaatista (222 g). Kirjoittelen myöhemmin niistä kaikista jotain perusominaisuuksia täältä helposti löydettävään muotoon ilman, että yhden postauksen pituus venyisi kilometrien mittaiseksi ;-) Aion myös vertailla cuben fiberin ja taffetan eroja materiaalin työstön ja majoitteen käytön kannalta.

Pari viikkoa sitten tein tilaustyönä tarppiin pohjan (352g) ja jo aiemmin olen kehitellyt nurkkiin kiinnityssysteemin jota pohja hyödyntää.  Samoihin kiinnikkeisiin voi kiinnittää myös rankisen, lisäkatteen kaminalle... Seuraavat projektit tähän liittyen tullevat olemaan jotain rankisvirityksiä yms :-) Ja omalle ammuslaatikkokaminalle pitäisi tehdä kylkeen pieni kate ja testailla sitä.


Leiri Alasjärvellä joulukuussa 2014.

Leiri Kaukajärven Hikivuorella joulukuussa 2014.

Leiri Näsijärven rannassa kalliolla joulukuussa 2014. Let there be rock ;-)


Paulitarpin ominaisuuksia kootusti (taffeta/laavukankainen):

- Kankaan ja nurkkanarujen paino alle 600 gramma (kestää hyvin kipinöitä ja kipinän reiät voi teipata)
- Tilaa sopivasti kahdelle henkilölle varusteineen
- Reunoissa noin 40 cm portaattomasti säädettävät narut ilman hajoavia muoviosia
- Katossa on sisällä runsaasti (8-10) kiinnikkeitä roikotuksiin ja kuivatusnaruille + erikoisempiin pystytyksiin
- 10 kpl kiinnityspisteitä reunassa
- 1 lenkki huipulla ulkopuolella, jotta tarpin saa pystyyn puiden väliin ilman pystytolppia
- Tuuletus oviaukosta tai reunan alta
- Kaikki saumat teipaan vedenpitäviksi ja testaan suihkun alla erikseen
- Kiinnikkeet reunoissa rankista, irtopohjaa, kaminakattoa yms varten.


Näitä kannattaa tiedustella minulta, jos kiinnostaa saada itselle samanmoinen :-) Saa kommentoida ja heittää ajatuksia!


Video: Paulitarppi kovassa tuulessa

Video: Pystytys

Video: Pystyttäminen ilman tolppia 

Kuvia: Tuulitestauskuvia

Kuvia: Käyttö teltan keittokatoksena/lisäabsidina

Kuvia: Tarppiprojekti

Kuvia: Lumitesti

Ohje Paulitarpin tekemiseen: Lataa tästä ohje ja tee Paulitarppisi itse!

4 kommenttia:

  1. Tämä postaus tuli luettua nyt moneen kertaan ajatuksella, kun oma pyramiditelttaprojekti lähti viimein käyntiin. Näenkö kuvista oikein, että olet ommellut saumat kahdella ompeleella seuraavasti?
    - oikeat puolet vastakkain ja kankaiden ompelu yhteen n. sentin päästä kankaan reunasta
    - sitten äsken syntynyt sentin reunakaistale taitetaan kangasta vasten ja ommellaan nurjalta puolelta

    Onko käyttämälläsi saumatyypillä jotain erityisiä etuja, joiden vuoksi olet siihen päätynyt? Suosiota näyttävät netissä saavan myös tämäntyyppiset "flat felled seam" tai "top stiched French seam" ratkaisut, joissa ommellaan kolmesti: https://www.youtube.com/watch?v=LN5aOHmCrDM

    Kokeilin lakanakankaasta tehtyyn prototyyppiin tuon videon mukaisia saumoja. Oli vähän hankalaa kun en oikein osaa ja ketjukäyrä vielä tuo oman mausteensa. :) Tuo käyttämäsi sauma näyttää helpommalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri oikein päättelit käyttämäni sauman :-) Se on simppeli tehdä ja saumateippi hoitaa tiivistyksen, joten siksi käytän sitä. Olen kyllä lujuuksia kokeillut ja repinyt tuota saumaa joka suuntaan (jopa roikkunut sen varassa), joten pitäisi olla "riittävän vahva" :-D Pyysin tuohon aikanaan tekemään ryhtyessäni vinkkiä jostain (en muista mistä) ja olen ollut tyytyväinen saamaani ohjeeseen...

      Lykkyä omaan projektiisi! Mielenkiinnolla odottelen näkeväni telttasi pystyssä :-)

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta! Kun tuo sauma kerran noin luja on, niin uskallan minäkin sitä siis käyttää. :)

      Poista
    3. Eipä mitään (tekisi mieli sanoa "eipä kestä" ;-D). Yritän kyllä mieluusti olla uudemmankin kerran avuksi, jos jotain erehdyt minulta kysymään. ;-)

      Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!